Selasa, September 23, 2008

Anak2ku Di Universiti

Anak2ku Di Universiti,

Bacalah Surah Al 'Ashr (Masa)..ada tiga (3) ayat sahaja.

'Dengan menyebut nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang'

1. Demi masa.
2. Sesungguhnya manusia itu benar-benar berada dalam kerugian,
3. kecuali orang-orang yang beriman dan mengerjakan amal salih dan nasihat menasihati supaya mentaati kebenaran dan nasihat menasihati supaya menetapi kesabaran.


Anak2ku Di Universiti,

Bacalah Surah Al 'Ashr...

Allah SWT bersumpah dengan masa...kenapa Allah SWT mengingatkan kita tentang masa?

Secara fitrahnya seorang manusia sejak lahir akan melalui beberapa peringkat usia pembesarannya. Proses perubahan usia akan berlaku mengikut masa yang berjalan tiada hentinya. Perubahan tahap pemikiran dan akal seseorang itu juga fleksibel. Ia mungkin berganjak dari satu tahap tidak baik kepada baik ataupun sebaliknya. Normalnya, Allah SWT telah menganugerahkan akal ke dalam otak kita yang asalnya kosong untuk manusia memilih sendiri bagaimana menggunakan akalnya.

Anak2ku Di Universiti,

Bacalah Surah Al 'Ashr...

Allah SWT bersumpah dengan masa...kenapa Allah SWT bersungguh dalam perkara masa?

Setelah kita bertambah usia dan berakal, kita ada pilihan samada hendak menggunakan masa dengan bijak atau kita membiarkannya berlalu tanpa sebarang menafaat atau faedah. Kebijaksanaan akal yang cemerlang akan nampak kesan dan akibatnya dari sebarang penggunaan masa yang Allah SWT peruntukkan untuk kita. Jika kita menanam kemalasan, hasilnya tiada kejayaan. Jika kita tidak belajar, kita tidak akan lulus. Malah jika kita mensia-siakan hidup ini, penghujungnya kita akan mendapat kerugian yang besar.

Anak2ku Di Universiti,

Bacalah Surah Al 'Ashr...

Allah SWT bersumpah dengan masa...ada dua (2) golongan manusia?

Manusia yang beriman dan manusia yang tidak beriman. Allah SWT hanya mengecualikan kerugian kepada manusia beriman yang sentiasa berpesan-pesan supaya taat atas kebenaran dan berpesan-pesan tetap atas kesabaran.

Taat atas kebenaran dalam memperkatakan kebenaran dan hak. Yang benar itu tetap diakui kebenarannya. Tidak akan merubah keputusan yakni berdiri teguh atas membenarkan perkara yang hak. Kukuh dan bertetap keimanan yakni tidak goyang dan tergoda dengan segala perkara yang tidak baik serta merosakkan.

Tetap atas kesabaran pula ada dua (2) keadaan iaitu bersabar dalam godaan yang merosakkan dan bersabar menanggung musibah.

Umpama, anak2ku yang sedang belajar, hendaklah bersabar dalam mentelaah ilmu yang kejayaannya tidaklah cepat dan semudah itu. Menggunakan masa dengan betul dan memenuhi tanggungjawab belajar adalah peluang yang masa datangnya hanyalah sekali. Harapan dan cita-cita hendaklah bertetap serta sabar dalam mengharungi kesusahan belajar. Kecewa, letih, tekanan dan seumpamanya adalah ujian yang menuntut kesabaran sehingga tiba waktunya, InsyaAllah kejayaan.

Anak2ku Di Universiti,

Belajarlah selagi ada peluang...kesinambungan ilmu pemangkin hayat keturunan berakal.

Tiada ulasan:

Mahligai Timbul

Mahligai Timbul
Oleh kerana manusia sentiasa inginkan kepuasan maka mereka akan berusaha mencari dan mendapatkan sesuatu yang mendatangkan kepuasan hatinya biar betapa sukar sekalipun.

Meraih Kegembiraan Dari Kepayahan

Meraih Kegembiraan Dari Kepayahan
Penulis sangat minat berkebun! Kesibukan kerja di ibu negara agak melelahkan untuk berulang alik mengusahakan beberapa bidang tanah kebun kepunyaan sendiri. Kepayahan ini akan lebih terasa apabila kita sendiri yang mengalami pekerjaan seperti petani di kampung. Bagaimana sukarnya untuk menjaga dan membesarkan tanaman dari gangguan musuh-musuh tanaman sehingga mencapai peringkat beberapa tahun dan mengeluarkan hasilnya. Namun kesabaran dan keikhlasan ketika bertani akan dianugerahkan hasil peluhnya daripada Allah SWT. Sesungguhnya kita harus bersyukur dan yakin bahawa setiap usaha yang kita lakukan hendaklah disertai dengan doa dan tawakal.

Nikmat Hasil Tani

Nikmat Hasil Tani
Berbudi sebiji kepada tanah, Allah SWT menggandakan tujuh tangkai buah yang mana setiap tangkai mengandungi tujuh lagi tangkai.

Raja Buah

Raja Buah
Kehebatan buah durian mengatasi buah-buahan bermusim yang lain kerana keunikannya seperti kulitnya yang berduri,rasa isinya yang pelbagai, bau yang kuat dan tidak disukai oleh segelintir pelancong barat. Kita akan melihat keceriaan orang kampung apabila musim buah durian gugur. Ketika inilah mereka boleh sedikit pendapatan hasil jualan buah tersebut. Kebiasaan musim ini berlaku tiga (3) kali dalam dua (2) tahun. Musim yang serentak mengakibatkan harga buah ini agak murah dan boleh dinikmati oleh orang ramai namun ada semacam kempen pulak apabila banyak premis terutama hotel-hotel tidak membenarkan buah ini dibawa masuk ke dalam premis mereka tanpa alasan. Kalau buah ini boleh tumbuh di negara barat sudah pasti kehebatan buah ini menjadi popular secara globalisasi. Kita masih tidak dapat menyimpan buah yang masak dengan lebih lama kerana tidak mempunyai atau masih belum mengetahui teknologi berkaitan. Buah ini juga boleh dimakan bersama pulut dan santan kelapa (pulut durian) di mana isi durian diramas dengan pulut kukus bercampur santan kelapa dan sedikit gula pasir. Ia terus segera dimakan begitu saja. Ketika musim yang banyak, buah ini dibuat 'lempuk' iaitu isi durian dimasak bersama gula di dalam kawah atau kuali besar. Ia dikacau sehingga tepu seumpama dodol. Isi durian juga boleh disimpan sebagai 'tempoyak' iaitu isinya diperam bersama garam yang akan bertukar menjadi masam-masam manis tetapi sangat enak dikeluarkan kemudian digaul dengan cabai tumbuk menjadi sambal yang enak dimakan dengan ulam-ulam seperti petai, jering dan sebagainya. Tempoyak juga boleh dimasak bersama ikan air tawar terutama ikan patin yang terkenal itu. Taburannya tumbuh sesuai di negeri-negeri Perak, Pahang dan Kelantan.

erti kemerdekaan yang didatangkan dari Italy

erti kemerdekaan yang didatangkan dari Italy
Sambutan Kemerdekaan ke 50 - jam 10 mlm atas satu jambatan Putrajaya. Ramai anak-anak muda yang lahir setelah lebih 20 tahun merdeka apabila diajukan soalan apakah perasaan dan bagaimana kefahaman mereka menyambut ulang tahun kemerdekaan ini? Apakah erti kemerdekaan itu serupa membebaskan diri dengan bersukaria seumpama datang beramai-ramai berkumpulan atau berpasangan ke pusat-pusat bandar atau taman-taman awam yang mengadakan konsert atau sebarang pertunjukan hiburan? Atau hanya berhimpun di Dataran Merdeka dari awal malam menunggu kalau-kalau ada rempit haram?

laut dan daratan sentiasa bertaut di bawah naungan awan

laut dan daratan sentiasa bertaut di bawah naungan awan
Keindahan ciptaan Allah tiada tandingan. Pulau ini adalah terumbu batu karang besar yang timbul di permukaan laut yang berada pada jarak lebih kurang empat puluh (40) minit dengan penerbangan pesawat keci dari Lapangan Terbang Kota Kinabalu. Pulau yang diwartakan sebagai pulau larangan di bawah keselamatan negara namun orang awam dan pelancong masih boleh melawat dengan membuat permohonan melalui pihak keselamatan negara. Hanya satu-satunya resort yang ada di sini selain pusat research Jabatan Perikanan dan Navy Malaysia . Karangan laut yang bersaiz besar masih terdapat di sini serta menjadi pulau tempat burung layang layang bersarang dan bertelur. Kerajaan Malaysia telah mewartakan sebagai larangan kepada pelancong mengganggu burung-burung ini yang bertelur di atas pasir - Pulau Layang Layang, Sabah