Isnin, September 15, 2008

Hafiz Jadi Imam Terawih

Kebanyakan masjid dan surau dalam kawasan perumahan di bandar-bandar mengupah imam dari pusat-pusat Tahfiz untuk mengimami solat sunat terawih di masjid atau surau tempat kediaman masing-masing. Mereka ini dibayar agak mewah juga dalam jumlah 4 angka selama sebulan menjadi imam solat ini. Ada masjid yang mengimpot imam (kebanyakan pelajar kita yang belajar) dari luarnegara terutamanya dari Mesir atau Arab Saudi khas untuk sebulan Ramadhan ini. Kemeriahan syiar ini menghidupkan malam-malam Ramadhan.

Ada masjid yang menghabiskan satu juzuk setiap malam. Solat akan selesai lebih kurang jam 10.30 malam. Mulanya, ramai dan banyak saf di belakang...tapi bila lepas 8 rakaat hanya tinggal yang jenis hardcore saja!. Jika bacaan imamnya yang lunak, makmum akan kusyuk juga walaupun tidak memahami ertinya.

Seorang yang hafaz Al-Quran sangatlah istimewa di mata masyarakat. Mereka ini dianggap seorang yang bersih dari segala segi kehidupan. Mereka sangat berhati-hati dalam menjaga halal dan haramnya makanan, memelihara mata dari memandang perkara-perkara syahwat, mengelak dari berfikir berkenaan perkara-perkara yang kotor dan sebagainya. Ayat suci yang disimpan di dalam dada sentiasa dibaca setiap hari berulang-ulang!.

Masjid atau surau yang tidak mempunyai imam yang hafaz, mereka meletakkan Al-Quran yang bersaiz besar di hadapan imam dan dibaca secara satu muka surat untuk satu rakaat solat terawih. Imam macam ini tidak perlu ada bantuan dari makmum belakang jika terlupa atau tersasul bacaan. Cuma setiap kali nak dirikan solat, helaian muka surat itu perlu dikepilkan atau disepitkan dengan sesuatu supaya tidak diselak angin kipas atau sebagainya...kalau tak gawat jadinya.!

Bagaimanapun, masjid dan surau di kampung-kampung masih mengekalkan tradisi membaca ayat-ayat lazim bermula dengan Surah At Takaatsur hingga Surah Al Lahab dengan diselangselikan Surah Al Ikhlash pada malam-malam setengah bulan pertama kemudian diselangselikan dengan Surah Al Lail pada malam-malam bakinya.

Tiada ulasan:

Mahligai Timbul

Mahligai Timbul
Oleh kerana manusia sentiasa inginkan kepuasan maka mereka akan berusaha mencari dan mendapatkan sesuatu yang mendatangkan kepuasan hatinya biar betapa sukar sekalipun.

Meraih Kegembiraan Dari Kepayahan

Meraih Kegembiraan Dari Kepayahan
Penulis sangat minat berkebun! Kesibukan kerja di ibu negara agak melelahkan untuk berulang alik mengusahakan beberapa bidang tanah kebun kepunyaan sendiri. Kepayahan ini akan lebih terasa apabila kita sendiri yang mengalami pekerjaan seperti petani di kampung. Bagaimana sukarnya untuk menjaga dan membesarkan tanaman dari gangguan musuh-musuh tanaman sehingga mencapai peringkat beberapa tahun dan mengeluarkan hasilnya. Namun kesabaran dan keikhlasan ketika bertani akan dianugerahkan hasil peluhnya daripada Allah SWT. Sesungguhnya kita harus bersyukur dan yakin bahawa setiap usaha yang kita lakukan hendaklah disertai dengan doa dan tawakal.

Nikmat Hasil Tani

Nikmat Hasil Tani
Berbudi sebiji kepada tanah, Allah SWT menggandakan tujuh tangkai buah yang mana setiap tangkai mengandungi tujuh lagi tangkai.

Raja Buah

Raja Buah
Kehebatan buah durian mengatasi buah-buahan bermusim yang lain kerana keunikannya seperti kulitnya yang berduri,rasa isinya yang pelbagai, bau yang kuat dan tidak disukai oleh segelintir pelancong barat. Kita akan melihat keceriaan orang kampung apabila musim buah durian gugur. Ketika inilah mereka boleh sedikit pendapatan hasil jualan buah tersebut. Kebiasaan musim ini berlaku tiga (3) kali dalam dua (2) tahun. Musim yang serentak mengakibatkan harga buah ini agak murah dan boleh dinikmati oleh orang ramai namun ada semacam kempen pulak apabila banyak premis terutama hotel-hotel tidak membenarkan buah ini dibawa masuk ke dalam premis mereka tanpa alasan. Kalau buah ini boleh tumbuh di negara barat sudah pasti kehebatan buah ini menjadi popular secara globalisasi. Kita masih tidak dapat menyimpan buah yang masak dengan lebih lama kerana tidak mempunyai atau masih belum mengetahui teknologi berkaitan. Buah ini juga boleh dimakan bersama pulut dan santan kelapa (pulut durian) di mana isi durian diramas dengan pulut kukus bercampur santan kelapa dan sedikit gula pasir. Ia terus segera dimakan begitu saja. Ketika musim yang banyak, buah ini dibuat 'lempuk' iaitu isi durian dimasak bersama gula di dalam kawah atau kuali besar. Ia dikacau sehingga tepu seumpama dodol. Isi durian juga boleh disimpan sebagai 'tempoyak' iaitu isinya diperam bersama garam yang akan bertukar menjadi masam-masam manis tetapi sangat enak dikeluarkan kemudian digaul dengan cabai tumbuk menjadi sambal yang enak dimakan dengan ulam-ulam seperti petai, jering dan sebagainya. Tempoyak juga boleh dimasak bersama ikan air tawar terutama ikan patin yang terkenal itu. Taburannya tumbuh sesuai di negeri-negeri Perak, Pahang dan Kelantan.

erti kemerdekaan yang didatangkan dari Italy

erti kemerdekaan yang didatangkan dari Italy
Sambutan Kemerdekaan ke 50 - jam 10 mlm atas satu jambatan Putrajaya. Ramai anak-anak muda yang lahir setelah lebih 20 tahun merdeka apabila diajukan soalan apakah perasaan dan bagaimana kefahaman mereka menyambut ulang tahun kemerdekaan ini? Apakah erti kemerdekaan itu serupa membebaskan diri dengan bersukaria seumpama datang beramai-ramai berkumpulan atau berpasangan ke pusat-pusat bandar atau taman-taman awam yang mengadakan konsert atau sebarang pertunjukan hiburan? Atau hanya berhimpun di Dataran Merdeka dari awal malam menunggu kalau-kalau ada rempit haram?

laut dan daratan sentiasa bertaut di bawah naungan awan

laut dan daratan sentiasa bertaut di bawah naungan awan
Keindahan ciptaan Allah tiada tandingan. Pulau ini adalah terumbu batu karang besar yang timbul di permukaan laut yang berada pada jarak lebih kurang empat puluh (40) minit dengan penerbangan pesawat keci dari Lapangan Terbang Kota Kinabalu. Pulau yang diwartakan sebagai pulau larangan di bawah keselamatan negara namun orang awam dan pelancong masih boleh melawat dengan membuat permohonan melalui pihak keselamatan negara. Hanya satu-satunya resort yang ada di sini selain pusat research Jabatan Perikanan dan Navy Malaysia . Karangan laut yang bersaiz besar masih terdapat di sini serta menjadi pulau tempat burung layang layang bersarang dan bertelur. Kerajaan Malaysia telah mewartakan sebagai larangan kepada pelancong mengganggu burung-burung ini yang bertelur di atas pasir - Pulau Layang Layang, Sabah