Ahad, Mac 09, 2008

5 Negeri Pembangkang

Pilihanraya ke 12 (PRU12) pada 8hb Mac 2008 sudah pun selesai. Kelantan kekal diterajui PAS malah menambah kerusi. Pulau Pinang jatuh kepada DAP. Kedah bertukar kepada PAS. Selangor dijangka bertukar Menteri Besarnya kepada PKR. Sementara Perak masih dalam perbincangan siapa yang akan menjadi ketua antara DAP dan PAS (waktu teks ini ditulis jam 10.33 malam 9hb. Mac 2008).

Keputusan-keputusan yang diperolehi ini adalah terjemahan suara rakyat terhadap kerajaan BN yang sebelum ini sangat cemerlang mendapat mandat pemerintahannya. Kali ini BN hanya memperolehi mandat majoriti mudah yang boleh menubuhkan kerajaan namun dalam beberapa perkara agak sukar bagi mendapat persetujuan berkaitan pindaan akta dan undang-undang dalam parlimen.

Kedengaranlah pelbagai suara-suara dari pengalisis dan orang ramai dalam percakapan-percakapan berkaitan kekalahan teruk BN dalam pilihanraya ini. Pelbagai faktor dikaitkan termasuk kenaikan harga barang terutama minyak petrol dan barangan keperluan hidup malah pemimpin tertinggi dalam kerajaan BN juga dipersalahkan serta dipertanggungjawabkan.

Secara umumnya, kita dapat melihat perubahan undi ini sebagai suatu mesej dari rakyat terhadap kepemimpinan negara. Rakyat sudah bijak dalam membuat keputusan di mana mereka menganggap satu undi boleh menentukan tegak atau tumbangnya sesuatu kerajaan. Namun selama ini kita disogokkan dengan analisis dari beberapa pengalisis di media perdana yang ramai rakyat sedar bahawa analisis yang diperkatakan adalah terjurus dalam ruang lingkup terbatas seolah-olah analisis yang menyedapkan barisan kepemimpinan kerajaan sahaja.

Sekarang rakyat telah menyampaikan sendiri dengan kertas undi untuk menyedarkan kepemimpinan kerajaan ini bahawa suara dan sentimen tidak puas hati dengan pelbagai isu semasa yang menghimpit keselesaan hidup rakyat perlu diambil tindakan wajar. Undian orang-orang muda dan pengundi baru seumpama penentu arah jatuh atau terus mentadbir oleh BN. Kita harus sedar golongan ini adalah pengkritik dan sentiasa bersikap protes.

Mungkin ada pengundi lama BN yang tidak keluar mengundi atas alasan tidak puas hati dan secara langsung memberikan undi protes yang boleh mendatangkan kemenangan berpihak kepada parti lawan. Sesungguhnya, pengundi-pengundi tegar parti lawan akan kekal dan keluar mengundi walaupun dalam cuaca buruk sekalipun. Dibantu dengan pengundi atas pagar, pengundi senyap dan pengundi belot akan menterjemahkan keputusan BN tumbang di beberapa negeri termasuk kononnya beberapa kubu kuat yang rekodnya tidak pernah kalah sebelum ini.

Rakyat sudah semakin nampak betapa peranan mereka di dalam sistem negara demokrasi berparlimen sangat besar kuasanya meskipun dari hanya satu undi. Tuduhan kewujudan pengundi hantu dan ketidakadilan SPR masih menjadi misteri tiada berjawab dan bukti. Namun pengumuman dan pembatalan sesuatu perkara pada saat-saat akhir menampakkan kerja yang dijalankan oleh pihak SPR mendatangkan tanda tanya yang menjejaskan kredibiliti badan itu sendiri.

PRU12 telah mencatat sejarah besar dalam negara sejak negara ini menjalankan sistem demokrasi. Sebagai rakyat dan kerajaan harus akur kehendak pengundi di mana pengundi juga harus ingat bahawa pilihannya adalah terbaik yang difikirkannya. Undi pilihannya akan mencorakkan pemerintahan sehingga berakhir penggal selama lima (5) tahun akan datang.

Tiada ulasan:

Mahligai Timbul

Mahligai Timbul
Oleh kerana manusia sentiasa inginkan kepuasan maka mereka akan berusaha mencari dan mendapatkan sesuatu yang mendatangkan kepuasan hatinya biar betapa sukar sekalipun.

Meraih Kegembiraan Dari Kepayahan

Meraih Kegembiraan Dari Kepayahan
Penulis sangat minat berkebun! Kesibukan kerja di ibu negara agak melelahkan untuk berulang alik mengusahakan beberapa bidang tanah kebun kepunyaan sendiri. Kepayahan ini akan lebih terasa apabila kita sendiri yang mengalami pekerjaan seperti petani di kampung. Bagaimana sukarnya untuk menjaga dan membesarkan tanaman dari gangguan musuh-musuh tanaman sehingga mencapai peringkat beberapa tahun dan mengeluarkan hasilnya. Namun kesabaran dan keikhlasan ketika bertani akan dianugerahkan hasil peluhnya daripada Allah SWT. Sesungguhnya kita harus bersyukur dan yakin bahawa setiap usaha yang kita lakukan hendaklah disertai dengan doa dan tawakal.

Nikmat Hasil Tani

Nikmat Hasil Tani
Berbudi sebiji kepada tanah, Allah SWT menggandakan tujuh tangkai buah yang mana setiap tangkai mengandungi tujuh lagi tangkai.

Raja Buah

Raja Buah
Kehebatan buah durian mengatasi buah-buahan bermusim yang lain kerana keunikannya seperti kulitnya yang berduri,rasa isinya yang pelbagai, bau yang kuat dan tidak disukai oleh segelintir pelancong barat. Kita akan melihat keceriaan orang kampung apabila musim buah durian gugur. Ketika inilah mereka boleh sedikit pendapatan hasil jualan buah tersebut. Kebiasaan musim ini berlaku tiga (3) kali dalam dua (2) tahun. Musim yang serentak mengakibatkan harga buah ini agak murah dan boleh dinikmati oleh orang ramai namun ada semacam kempen pulak apabila banyak premis terutama hotel-hotel tidak membenarkan buah ini dibawa masuk ke dalam premis mereka tanpa alasan. Kalau buah ini boleh tumbuh di negara barat sudah pasti kehebatan buah ini menjadi popular secara globalisasi. Kita masih tidak dapat menyimpan buah yang masak dengan lebih lama kerana tidak mempunyai atau masih belum mengetahui teknologi berkaitan. Buah ini juga boleh dimakan bersama pulut dan santan kelapa (pulut durian) di mana isi durian diramas dengan pulut kukus bercampur santan kelapa dan sedikit gula pasir. Ia terus segera dimakan begitu saja. Ketika musim yang banyak, buah ini dibuat 'lempuk' iaitu isi durian dimasak bersama gula di dalam kawah atau kuali besar. Ia dikacau sehingga tepu seumpama dodol. Isi durian juga boleh disimpan sebagai 'tempoyak' iaitu isinya diperam bersama garam yang akan bertukar menjadi masam-masam manis tetapi sangat enak dikeluarkan kemudian digaul dengan cabai tumbuk menjadi sambal yang enak dimakan dengan ulam-ulam seperti petai, jering dan sebagainya. Tempoyak juga boleh dimasak bersama ikan air tawar terutama ikan patin yang terkenal itu. Taburannya tumbuh sesuai di negeri-negeri Perak, Pahang dan Kelantan.

erti kemerdekaan yang didatangkan dari Italy

erti kemerdekaan yang didatangkan dari Italy
Sambutan Kemerdekaan ke 50 - jam 10 mlm atas satu jambatan Putrajaya. Ramai anak-anak muda yang lahir setelah lebih 20 tahun merdeka apabila diajukan soalan apakah perasaan dan bagaimana kefahaman mereka menyambut ulang tahun kemerdekaan ini? Apakah erti kemerdekaan itu serupa membebaskan diri dengan bersukaria seumpama datang beramai-ramai berkumpulan atau berpasangan ke pusat-pusat bandar atau taman-taman awam yang mengadakan konsert atau sebarang pertunjukan hiburan? Atau hanya berhimpun di Dataran Merdeka dari awal malam menunggu kalau-kalau ada rempit haram?

laut dan daratan sentiasa bertaut di bawah naungan awan

laut dan daratan sentiasa bertaut di bawah naungan awan
Keindahan ciptaan Allah tiada tandingan. Pulau ini adalah terumbu batu karang besar yang timbul di permukaan laut yang berada pada jarak lebih kurang empat puluh (40) minit dengan penerbangan pesawat keci dari Lapangan Terbang Kota Kinabalu. Pulau yang diwartakan sebagai pulau larangan di bawah keselamatan negara namun orang awam dan pelancong masih boleh melawat dengan membuat permohonan melalui pihak keselamatan negara. Hanya satu-satunya resort yang ada di sini selain pusat research Jabatan Perikanan dan Navy Malaysia . Karangan laut yang bersaiz besar masih terdapat di sini serta menjadi pulau tempat burung layang layang bersarang dan bertelur. Kerajaan Malaysia telah mewartakan sebagai larangan kepada pelancong mengganggu burung-burung ini yang bertelur di atas pasir - Pulau Layang Layang, Sabah