Jumaat, Mac 21, 2008

Pekong Politik

Selepas PRU12 pada 8 Mac 2008 sehingga hari ini (20/3/08), pelantikan MB bagi negeri Terengganu masih belum selesai. MB sebelum PRU12 telah pun menyatakan pendirian bahawa akan redha dan menerima Qada dan Qadar atas sebarang pelantikan oleh DYMM Tuanku Sultan. Namun tidak sampai dua (2) minggu, pernyataan itu tidak bermakna lagi apabila beliau telah menolak pelantikan MB baru oleh DYMM Tuanku Sultan. Seolah-olah terdapat suatu persepakatan hampir semua ADUN yang menang dari BN untuk memboikot pilihan Tuanku.

Pergolakan pemilihan calon MB Terengganu membentangkan betapa pekong politik yang ada pada para pemimpin dan wakil rakyat yang menang atas tiket parti BN. Sejarah juga memaparkan betapa parti pembangkang dari BA yang mempunyai perbezaan ideologi yang sangat nyata malah boleh dikatakan seumpama langit dan bumi namun mereka boleh awal-awal lagi menyelesaikan kaedah pelantikan MB di negeri-negeri yang mereka mendapat majoriti pemerintahan.

Sandiwara dan apa saja yang boleh kita bandingkan kepada mereka ini yang bergelumang dengan permainan politik yang pada asalnya adalah suatu muslihat kepemimpinan sesebuah kerajaan dan negara namun telah dicemari pelbagai kehendak nafsu dan ketamakan kuasa serta kepentingan diri untuk kekal memegang kerusi pentadbiran.

Segala pernyataan, ikrar dan sumpah yang dibuat sebelum itu dilanggari seolah-olah mereka tidak pernah berbuat sedemikian. Segala berita yang dipaparkan melalui media perdana menambahkan lagi kekeliruan yakni siapakah yang sebenarnya berada di kedudukan yang betul dan boleh diharap. Sultan sebagai raja yang memegang tampuk pemerintahan seringkali dipandang sebagai patung hidup yang hanya menandatangani sebarang syor atau usul dari pihak kerajaan baru yang ketuanya adalah MB.

Persoalannya, Sultan tidak berkenan senarai calon MB yang dikemukakan oleh parti BN malah mengemukakan calonnya sendiri dari senarai ADUN BN yang menang juga. Titik pergolakan timbul dari sini apabila masing-masing tidak mahu menerima calon yang dikemukakan bukan dari pilihan sendiri. Perpecahan sokongan mula terjadi ekoran peristiwa pelantikan MB ini. Sultan mempunyai alasan tertentu serta menggunakan kuasa yang ada dalam perlembagaan. Ia menggambarkan tradisi Sultan sebagai puppet sudah tidak boleh dipakai lagi. Sultan juga gagah berhadapan dengan mereka yang berpolitik!.

Semua orang sudah mula bercakap di mana-mana termasuk pengamal undang-undang kononnya membetulkan keadaan. Namun suara-suara ini berkumandang di media secara terbuka yang menampakkan lagi kecelaruannya. Parti bangsa Melayu (UMNO) khususnya dari negeri Terengganu yang berteraskan kedaulatan institusi beraja menunjukkan belang kesetiaan dengan mempertikaikan pelantikan pihak istana itu. Kesepakatan 22 ADUN dari BN menentang calon pihak istana dengan mengangkat MB terdahulu sebagai ketua menampakkan seolah-olah ada agenda persetujuan yang mungkin membawa kesan perpecahan lebih besar ke atas umat melayu terhadap parti UMNO ini.

Penentangan ini menampakkan betapa amalan double standard diamalkan oleh mereka sedangkan sebelum itu mereka juga menunjukkan kemarahan sehingga menganggap biadap terhadap seorang pemimpin tertinggi DAP yang memprotes pelantikan MB negeri Perak. Perkara yang sama juga berlaku di negeri Perlis apabila mereka pula akur dengan pelantikan oleh pihak istana atas calon bukan favourite.

Rakyat akan terus melihat kemelut ini yang menjadi semakin serabut dan kalut di mana calon yang diperkenankan oleh Sultan telah menerima watikah pelantikan sementara calon yang satu lagi juga menerima watikah dari Perdana Menteri malah dikhabarkan tindakan tatatertib akan dikenakan ke atasnya kerana menerima watikah dari Sultan. Persoalannya, siapakah yang lebih berkuasa dalam tindakan ini? Adakah engkar kepada Perdana Menteri lebih besar kesannya dari derhaka kepada Sultan?

Tiada ulasan:

Mahligai Timbul

Mahligai Timbul
Oleh kerana manusia sentiasa inginkan kepuasan maka mereka akan berusaha mencari dan mendapatkan sesuatu yang mendatangkan kepuasan hatinya biar betapa sukar sekalipun.

Meraih Kegembiraan Dari Kepayahan

Meraih Kegembiraan Dari Kepayahan
Penulis sangat minat berkebun! Kesibukan kerja di ibu negara agak melelahkan untuk berulang alik mengusahakan beberapa bidang tanah kebun kepunyaan sendiri. Kepayahan ini akan lebih terasa apabila kita sendiri yang mengalami pekerjaan seperti petani di kampung. Bagaimana sukarnya untuk menjaga dan membesarkan tanaman dari gangguan musuh-musuh tanaman sehingga mencapai peringkat beberapa tahun dan mengeluarkan hasilnya. Namun kesabaran dan keikhlasan ketika bertani akan dianugerahkan hasil peluhnya daripada Allah SWT. Sesungguhnya kita harus bersyukur dan yakin bahawa setiap usaha yang kita lakukan hendaklah disertai dengan doa dan tawakal.

Nikmat Hasil Tani

Nikmat Hasil Tani
Berbudi sebiji kepada tanah, Allah SWT menggandakan tujuh tangkai buah yang mana setiap tangkai mengandungi tujuh lagi tangkai.

Raja Buah

Raja Buah
Kehebatan buah durian mengatasi buah-buahan bermusim yang lain kerana keunikannya seperti kulitnya yang berduri,rasa isinya yang pelbagai, bau yang kuat dan tidak disukai oleh segelintir pelancong barat. Kita akan melihat keceriaan orang kampung apabila musim buah durian gugur. Ketika inilah mereka boleh sedikit pendapatan hasil jualan buah tersebut. Kebiasaan musim ini berlaku tiga (3) kali dalam dua (2) tahun. Musim yang serentak mengakibatkan harga buah ini agak murah dan boleh dinikmati oleh orang ramai namun ada semacam kempen pulak apabila banyak premis terutama hotel-hotel tidak membenarkan buah ini dibawa masuk ke dalam premis mereka tanpa alasan. Kalau buah ini boleh tumbuh di negara barat sudah pasti kehebatan buah ini menjadi popular secara globalisasi. Kita masih tidak dapat menyimpan buah yang masak dengan lebih lama kerana tidak mempunyai atau masih belum mengetahui teknologi berkaitan. Buah ini juga boleh dimakan bersama pulut dan santan kelapa (pulut durian) di mana isi durian diramas dengan pulut kukus bercampur santan kelapa dan sedikit gula pasir. Ia terus segera dimakan begitu saja. Ketika musim yang banyak, buah ini dibuat 'lempuk' iaitu isi durian dimasak bersama gula di dalam kawah atau kuali besar. Ia dikacau sehingga tepu seumpama dodol. Isi durian juga boleh disimpan sebagai 'tempoyak' iaitu isinya diperam bersama garam yang akan bertukar menjadi masam-masam manis tetapi sangat enak dikeluarkan kemudian digaul dengan cabai tumbuk menjadi sambal yang enak dimakan dengan ulam-ulam seperti petai, jering dan sebagainya. Tempoyak juga boleh dimasak bersama ikan air tawar terutama ikan patin yang terkenal itu. Taburannya tumbuh sesuai di negeri-negeri Perak, Pahang dan Kelantan.

erti kemerdekaan yang didatangkan dari Italy

erti kemerdekaan yang didatangkan dari Italy
Sambutan Kemerdekaan ke 50 - jam 10 mlm atas satu jambatan Putrajaya. Ramai anak-anak muda yang lahir setelah lebih 20 tahun merdeka apabila diajukan soalan apakah perasaan dan bagaimana kefahaman mereka menyambut ulang tahun kemerdekaan ini? Apakah erti kemerdekaan itu serupa membebaskan diri dengan bersukaria seumpama datang beramai-ramai berkumpulan atau berpasangan ke pusat-pusat bandar atau taman-taman awam yang mengadakan konsert atau sebarang pertunjukan hiburan? Atau hanya berhimpun di Dataran Merdeka dari awal malam menunggu kalau-kalau ada rempit haram?

laut dan daratan sentiasa bertaut di bawah naungan awan

laut dan daratan sentiasa bertaut di bawah naungan awan
Keindahan ciptaan Allah tiada tandingan. Pulau ini adalah terumbu batu karang besar yang timbul di permukaan laut yang berada pada jarak lebih kurang empat puluh (40) minit dengan penerbangan pesawat keci dari Lapangan Terbang Kota Kinabalu. Pulau yang diwartakan sebagai pulau larangan di bawah keselamatan negara namun orang awam dan pelancong masih boleh melawat dengan membuat permohonan melalui pihak keselamatan negara. Hanya satu-satunya resort yang ada di sini selain pusat research Jabatan Perikanan dan Navy Malaysia . Karangan laut yang bersaiz besar masih terdapat di sini serta menjadi pulau tempat burung layang layang bersarang dan bertelur. Kerajaan Malaysia telah mewartakan sebagai larangan kepada pelancong mengganggu burung-burung ini yang bertelur di atas pasir - Pulau Layang Layang, Sabah