Jumaat, Februari 22, 2008

Mereka Ingat Siapakah Kita?

Ketika datang musim pilihanraya..suasana kelihatan meriah dengan stiker dan notis ceramah kempen parti yang ditampal pada tempat-tempat strategik lagi mudah mendapat perhatian orang ramai. Bendera parti dan kain rentang dipasang merata-rata. Atas pokok, tiang lampu, puncak bukit dan sebagainya. Ada bendera parti dipasang terlalu banyak hingga menenggelamkan bendera parti lawan yang lain. Kempen untuk memancing pengundi dijalankan dengan pelbagai cara. Mungkin calon yang mempunyai peruntukan yang banyak akan membelanjakannya mengikut fikirannya bagaimana nak menawan hati pengundi.

Bagi calon dan petugas parti, ketika ini adalah waktu untuk bekerja kuat melobi bagi menawan hati pengundi supaya mengundi parti yang mereka wakili. Siri ceramah dan perjumpaan dibuat satu persatu dari satu tempat ke satu tempat. Sibuk sekali!. Ada calon yang kita kenal jika dia adalah anak tempatan atau agak terkenal sebelum itu atas beberapa sebab namun ada calon yang langsung kita tidak kenal popularitinya.

Pelbagai strategi dan cara digunakan bagi memenangi pilihanraya ini. Kuasa satu undi untuk majoriti amat bernilai dalam sistem demokrasi. Majoriti undi adalah pemenangnya!. Dalam keadaan sekarang, apakah yang diimpikan oleh seorang calon yang masuk bertanding dalam parti yang diwakilinya. Samada dari parti pemerintah atau pembangkang ataupun parti bebas. Kita boleh lihat bagaimana mereka masing-masing mempamerkan kelebihan-kelebihan parti mereka dari ceramah dan manifesto umpama bau gula-gula madu yang terdedah untuk hidangan. Ada juga di kalangan mereka ini yang memburuk-burukkan calon dan parti lawan dengan mengharapkan pengundi-pengundi menolak dari memilih lawannya. Taktik kotor begini seolah-olah tiada salahnya digunakan ketika ini.

Masih adakah lagi antara calon-calon ini yang berperibadian umpama khalifah-khalifah ternama Islam terdahulu? Mengutamakan amanah dan tanggungjawab memimpin dari perkara-perkara lain. Takut dengan beban dosa yang akan dipersoalkan di hadapan Allah SWT jika tidak menjalankan kepemimpinan dengan benar, amanah dan adil. Masih adakah lagi pemimpin yang sanggup meredah malam gelap memantau kehidupan rakyatnya umpama Khalifah Umar Al-Khattab yang tidak boleh tidur sehingga masalah rakyatnya diselesaikan terlebih dahulu.

Apakah gambaran kemewahan yang ditunjukkan semasa memegang kuasa atau menjadi wakil rakyat itu yang menghambat nafsu untuk masuk bertanding dalam arena politik ini. Kuasa dan kekayaan adalah kesukaan manusia di mana mereka akan berlumba-lumba mendapatkannya dengan pelbagai cara. Sempadan keperibadian manusia akan diserlahkan apabila dua (2) tampuk ini dapat dipegang oleh seseorang itu. Kita dapat melihat kegembiraan dan ketawa besar terserlah serta terpampang di akhbar apabila nama mereka dicalonkan untuk bertanding. Apakah gambaran ini sama dengan suasana dan riak wajah seseorang yang mengerti betapa besarnya tanggungjawab dan harapan rakyat perlu pembelaan?

Jika pemimpin diancam dengan neraka sekiranya menjalankan pemerintahan tanpa keadilan maka kita sebagai rakyat yang berada di bawah kepimpinannya juga mempunyai tanggungjawab yang sama, dituntut kesetiaannya pada kepemimpinan yang benar, adil dan beriman. Pengundian yang kita lakukan adalah suatu amanah dan pengesahan ke atas seseorang calon yang dipilih dan jika beliau menang dan memimpin, kesannya akan diterima semasa pemerintahannya juga dosa pahalanya akan turut tertanggung atas kita.

Persoalannya, ketika musim kempen ini...sedarkah siapakah kita?

Tiada ulasan:

Mahligai Timbul

Mahligai Timbul
Oleh kerana manusia sentiasa inginkan kepuasan maka mereka akan berusaha mencari dan mendapatkan sesuatu yang mendatangkan kepuasan hatinya biar betapa sukar sekalipun.

Meraih Kegembiraan Dari Kepayahan

Meraih Kegembiraan Dari Kepayahan
Penulis sangat minat berkebun! Kesibukan kerja di ibu negara agak melelahkan untuk berulang alik mengusahakan beberapa bidang tanah kebun kepunyaan sendiri. Kepayahan ini akan lebih terasa apabila kita sendiri yang mengalami pekerjaan seperti petani di kampung. Bagaimana sukarnya untuk menjaga dan membesarkan tanaman dari gangguan musuh-musuh tanaman sehingga mencapai peringkat beberapa tahun dan mengeluarkan hasilnya. Namun kesabaran dan keikhlasan ketika bertani akan dianugerahkan hasil peluhnya daripada Allah SWT. Sesungguhnya kita harus bersyukur dan yakin bahawa setiap usaha yang kita lakukan hendaklah disertai dengan doa dan tawakal.

Nikmat Hasil Tani

Nikmat Hasil Tani
Berbudi sebiji kepada tanah, Allah SWT menggandakan tujuh tangkai buah yang mana setiap tangkai mengandungi tujuh lagi tangkai.

Raja Buah

Raja Buah
Kehebatan buah durian mengatasi buah-buahan bermusim yang lain kerana keunikannya seperti kulitnya yang berduri,rasa isinya yang pelbagai, bau yang kuat dan tidak disukai oleh segelintir pelancong barat. Kita akan melihat keceriaan orang kampung apabila musim buah durian gugur. Ketika inilah mereka boleh sedikit pendapatan hasil jualan buah tersebut. Kebiasaan musim ini berlaku tiga (3) kali dalam dua (2) tahun. Musim yang serentak mengakibatkan harga buah ini agak murah dan boleh dinikmati oleh orang ramai namun ada semacam kempen pulak apabila banyak premis terutama hotel-hotel tidak membenarkan buah ini dibawa masuk ke dalam premis mereka tanpa alasan. Kalau buah ini boleh tumbuh di negara barat sudah pasti kehebatan buah ini menjadi popular secara globalisasi. Kita masih tidak dapat menyimpan buah yang masak dengan lebih lama kerana tidak mempunyai atau masih belum mengetahui teknologi berkaitan. Buah ini juga boleh dimakan bersama pulut dan santan kelapa (pulut durian) di mana isi durian diramas dengan pulut kukus bercampur santan kelapa dan sedikit gula pasir. Ia terus segera dimakan begitu saja. Ketika musim yang banyak, buah ini dibuat 'lempuk' iaitu isi durian dimasak bersama gula di dalam kawah atau kuali besar. Ia dikacau sehingga tepu seumpama dodol. Isi durian juga boleh disimpan sebagai 'tempoyak' iaitu isinya diperam bersama garam yang akan bertukar menjadi masam-masam manis tetapi sangat enak dikeluarkan kemudian digaul dengan cabai tumbuk menjadi sambal yang enak dimakan dengan ulam-ulam seperti petai, jering dan sebagainya. Tempoyak juga boleh dimasak bersama ikan air tawar terutama ikan patin yang terkenal itu. Taburannya tumbuh sesuai di negeri-negeri Perak, Pahang dan Kelantan.

erti kemerdekaan yang didatangkan dari Italy

erti kemerdekaan yang didatangkan dari Italy
Sambutan Kemerdekaan ke 50 - jam 10 mlm atas satu jambatan Putrajaya. Ramai anak-anak muda yang lahir setelah lebih 20 tahun merdeka apabila diajukan soalan apakah perasaan dan bagaimana kefahaman mereka menyambut ulang tahun kemerdekaan ini? Apakah erti kemerdekaan itu serupa membebaskan diri dengan bersukaria seumpama datang beramai-ramai berkumpulan atau berpasangan ke pusat-pusat bandar atau taman-taman awam yang mengadakan konsert atau sebarang pertunjukan hiburan? Atau hanya berhimpun di Dataran Merdeka dari awal malam menunggu kalau-kalau ada rempit haram?

laut dan daratan sentiasa bertaut di bawah naungan awan

laut dan daratan sentiasa bertaut di bawah naungan awan
Keindahan ciptaan Allah tiada tandingan. Pulau ini adalah terumbu batu karang besar yang timbul di permukaan laut yang berada pada jarak lebih kurang empat puluh (40) minit dengan penerbangan pesawat keci dari Lapangan Terbang Kota Kinabalu. Pulau yang diwartakan sebagai pulau larangan di bawah keselamatan negara namun orang awam dan pelancong masih boleh melawat dengan membuat permohonan melalui pihak keselamatan negara. Hanya satu-satunya resort yang ada di sini selain pusat research Jabatan Perikanan dan Navy Malaysia . Karangan laut yang bersaiz besar masih terdapat di sini serta menjadi pulau tempat burung layang layang bersarang dan bertelur. Kerajaan Malaysia telah mewartakan sebagai larangan kepada pelancong mengganggu burung-burung ini yang bertelur di atas pasir - Pulau Layang Layang, Sabah