Isnin, Februari 18, 2008

Cinta Itu Indah

Kamus Dewan mengertikan cinta itu adalah suatu perasaan atau berperasaan sangat sayang terhadap sesuatu. Seseorang yang mengalami cinta akan menjerumuskan beliau ke dalam sesuatu yang mendatangkan kebahagiaan atau sebaliknya. Cinta antara dua (2) makhluk mempunyai pelbagai persepsi di mana ia boleh jadi cinta seorang teruna kepada dara dan sebaliknya. Semua orang pernah mengalami perasaan ini. Ia lebih dikaitkan dengan jiwa orang muda kerana cinta hanya lahir sekali sahaja di dalam hidup seseorang itu.

Kita tidak lagi menganggap seorang tua yang jatuh cinta dengan seseorang itu sebagai berperasaan cinta kerana di sana sudah tidak ada lagi perasaan itu melainkan ia hanya suatu pengisian atau menggantikan kekosongan perasaan rindu dan nafsu.

Seseorang yang sudah jatuh cinta akan merasa kehebatan perasaan ini. Tiada siapa yang terdaya menolaknya. Apabila Allah SWT melontarkan perasaan cinta ini kepada seseorang itu, maka kita akan dapat melihat berlaku perubahan terhadap diri seseorang itu. Mereka mula mempersiapkan dan menghiaskan diri bagi menarik perhatian seseorang yang beliau cintai. Beberapa perlakuan boleh dikenalpasti:-

1. Gugup dan gelisah apabila berhadapan
2. Kelu lidah untuk berkata-kata
3. Perlakuan serba tidak kena
4. Tidak berani bersemuka
5. Emosi serta mudah tersinggung
6. Cemburu dan mudah marah-marah
7. Merelakan
8. Pengorbanan
9. Menangis
10. Lain-lain.

Cinta boleh dikategorikan mengikut kefahaman kita iaitu:-
a. Cinta Buta (perasaan kasih yang melulu tidak kira atau peduli dengan sekelilingnya).
b. Cinta Monyet (perasaan kasih yang hanya sementara dan tidak serius terutama dialami oleh kanak-kanak dan remaja).
c. Cinta Sejati (perasaan kasih yang amat sangat terhadap seseorang sehingga sanggup melakukan apasaja pengorbanan).
d. Cinta Sebelah (perasaan kasih hanya sebelah pihak sahaja).
e. Cinta Tiga Segi (perasaan kasih yang wujud pada tiga individu secara pusingan samada dua orang wanita dengan seorang lelaki atau sebaliknya).).

Seseorang yang telah jatuh cinta terpaksa melalui pelbagai dugaan dan halangan bagi mencapai kejayaan bersatu malah bukan sedikit cinta tidak kecapaian sehingga menuntut pengorbanan dan berakhir dengan trajedi.

Apabila dua (2) pasangan yang sedang bercinta, mereka akan mengalami keindahan dan kenikmatan berdua-duaan. Jika berjauhan mereka akan merasa kerinduan yang amat sangat dan merasai betapa waktu berjalan terlalu lambat. Keasyikan ini terbawa-bawa sehingga tidak mempedulikan keadaan sekeliling seolah-olah dunia ini mereka yang punya. Tiada sebarang cacat cela ke atas pasangannya. Semuanya wangi dan cantik! Jika kita menegur akan dikatakan kita cemburu!
Kerinduan yang dialami ketika ini amatlah mendalam sehingga mereka boleh saja berlandaskan alasan pengganti diri dengan menyimpan barang kenangan atau melihat tanda-tanda yang ada kaitan kepada pasangannya.

Namun kita tidaklah dapat membandingkan cinta agung iaitu cinta terhadap Allah SWT. Cinta ini mestilah dipelihara dan dipupuk dengan mengerjakan solat dan semua ibadah-ibadah lainnya. Kecintaan ini tiada sama dengan cinta kita terhadap sesama makhluk. Cinta yang dituntut oleh tuan ke atas hambanya namun ia dijanjikan dengan ganjaran yang amat besar pada kehidupan lain. Sesungguhnya Allah SWT Maha Agung yang berhak dicintai dengan sepenuh hati dan ikhlas disamping berharap cinta kita itu diterima sebagai suatu persembahan yang bakal kembali kebaikannya kepada kita.

Demi Allah yang diri kita di bawah kekuasaan-Nya, sesungguhnya kami hamba yang kerdil dan hina ini, memohon keampunan dan redha-Mu. Semoga Engkau Ya Allah, menerima cinta kami agar Engkau mengembalikan kami sesudah mati dengan keampunan dan ganjaran syurga-Mu. Amin.

Tiada ulasan:

Mahligai Timbul

Mahligai Timbul
Oleh kerana manusia sentiasa inginkan kepuasan maka mereka akan berusaha mencari dan mendapatkan sesuatu yang mendatangkan kepuasan hatinya biar betapa sukar sekalipun.

Meraih Kegembiraan Dari Kepayahan

Meraih Kegembiraan Dari Kepayahan
Penulis sangat minat berkebun! Kesibukan kerja di ibu negara agak melelahkan untuk berulang alik mengusahakan beberapa bidang tanah kebun kepunyaan sendiri. Kepayahan ini akan lebih terasa apabila kita sendiri yang mengalami pekerjaan seperti petani di kampung. Bagaimana sukarnya untuk menjaga dan membesarkan tanaman dari gangguan musuh-musuh tanaman sehingga mencapai peringkat beberapa tahun dan mengeluarkan hasilnya. Namun kesabaran dan keikhlasan ketika bertani akan dianugerahkan hasil peluhnya daripada Allah SWT. Sesungguhnya kita harus bersyukur dan yakin bahawa setiap usaha yang kita lakukan hendaklah disertai dengan doa dan tawakal.

Nikmat Hasil Tani

Nikmat Hasil Tani
Berbudi sebiji kepada tanah, Allah SWT menggandakan tujuh tangkai buah yang mana setiap tangkai mengandungi tujuh lagi tangkai.

Raja Buah

Raja Buah
Kehebatan buah durian mengatasi buah-buahan bermusim yang lain kerana keunikannya seperti kulitnya yang berduri,rasa isinya yang pelbagai, bau yang kuat dan tidak disukai oleh segelintir pelancong barat. Kita akan melihat keceriaan orang kampung apabila musim buah durian gugur. Ketika inilah mereka boleh sedikit pendapatan hasil jualan buah tersebut. Kebiasaan musim ini berlaku tiga (3) kali dalam dua (2) tahun. Musim yang serentak mengakibatkan harga buah ini agak murah dan boleh dinikmati oleh orang ramai namun ada semacam kempen pulak apabila banyak premis terutama hotel-hotel tidak membenarkan buah ini dibawa masuk ke dalam premis mereka tanpa alasan. Kalau buah ini boleh tumbuh di negara barat sudah pasti kehebatan buah ini menjadi popular secara globalisasi. Kita masih tidak dapat menyimpan buah yang masak dengan lebih lama kerana tidak mempunyai atau masih belum mengetahui teknologi berkaitan. Buah ini juga boleh dimakan bersama pulut dan santan kelapa (pulut durian) di mana isi durian diramas dengan pulut kukus bercampur santan kelapa dan sedikit gula pasir. Ia terus segera dimakan begitu saja. Ketika musim yang banyak, buah ini dibuat 'lempuk' iaitu isi durian dimasak bersama gula di dalam kawah atau kuali besar. Ia dikacau sehingga tepu seumpama dodol. Isi durian juga boleh disimpan sebagai 'tempoyak' iaitu isinya diperam bersama garam yang akan bertukar menjadi masam-masam manis tetapi sangat enak dikeluarkan kemudian digaul dengan cabai tumbuk menjadi sambal yang enak dimakan dengan ulam-ulam seperti petai, jering dan sebagainya. Tempoyak juga boleh dimasak bersama ikan air tawar terutama ikan patin yang terkenal itu. Taburannya tumbuh sesuai di negeri-negeri Perak, Pahang dan Kelantan.

erti kemerdekaan yang didatangkan dari Italy

erti kemerdekaan yang didatangkan dari Italy
Sambutan Kemerdekaan ke 50 - jam 10 mlm atas satu jambatan Putrajaya. Ramai anak-anak muda yang lahir setelah lebih 20 tahun merdeka apabila diajukan soalan apakah perasaan dan bagaimana kefahaman mereka menyambut ulang tahun kemerdekaan ini? Apakah erti kemerdekaan itu serupa membebaskan diri dengan bersukaria seumpama datang beramai-ramai berkumpulan atau berpasangan ke pusat-pusat bandar atau taman-taman awam yang mengadakan konsert atau sebarang pertunjukan hiburan? Atau hanya berhimpun di Dataran Merdeka dari awal malam menunggu kalau-kalau ada rempit haram?

laut dan daratan sentiasa bertaut di bawah naungan awan

laut dan daratan sentiasa bertaut di bawah naungan awan
Keindahan ciptaan Allah tiada tandingan. Pulau ini adalah terumbu batu karang besar yang timbul di permukaan laut yang berada pada jarak lebih kurang empat puluh (40) minit dengan penerbangan pesawat keci dari Lapangan Terbang Kota Kinabalu. Pulau yang diwartakan sebagai pulau larangan di bawah keselamatan negara namun orang awam dan pelancong masih boleh melawat dengan membuat permohonan melalui pihak keselamatan negara. Hanya satu-satunya resort yang ada di sini selain pusat research Jabatan Perikanan dan Navy Malaysia . Karangan laut yang bersaiz besar masih terdapat di sini serta menjadi pulau tempat burung layang layang bersarang dan bertelur. Kerajaan Malaysia telah mewartakan sebagai larangan kepada pelancong mengganggu burung-burung ini yang bertelur di atas pasir - Pulau Layang Layang, Sabah