Sabtu, Januari 26, 2008

Keajaiban Masjidilharam


Seseorang yang baru pulang dari Makkah sering ditanya apakah perkara-perkara yang pelik atau luarbiasa yang dialaminya ketika menghadirkan diri di Masjidilharam. Sememangnya tiap seorang mempunyai pelbagai cerita dan peristiwa yang dialaminya ketika berada di sana. Ada yang membawa pulang cerita dan pengalamannya itu untuk dikongsi bersama sanak saudara serta kawan dan rakan di tanah air. Penulis sendiri yang suka melihat dan memerhati sesuatu perkara itu menganggap perkara ini suatu keajaiban yang mengandungi hikmah dari Allah SWT untuk kita renungkan dan menginsafi diri di samping kita jadikan ia sebagai suatu pengajaran dan iktibar ketika kita mencari keredhaan-Nya.

Keajaiban yang dialami pada tiap seseorang itu mungkin ada perbezaannya namun Penulis hendak memaparkan apa yang dialami sendiri atau ia kebetulan pengalaman ini sama juga dialami oleh orang lain. Kita pernah mendengar cerita dari jemaah yang terdahulu bahawa apabila berada di bumi tanah haram ini, doa seseorang sangat mustajab dan dimakbulkan oleh Allah SWT dengan serta merta. Allah SWT menunaikan niat seseorang dengan semena-menanya di sini. Oleh itu, mulut kita jangan terlalu celupar atau membuat lawak yang tidak sepatutnya ketika berada di tanah suci ini.

Ada beberapa perkara yang Penulis hendak ceritakan iaitu:

1. Seseorang sering kali keliru arah apabila masuk ke dalam Masjidilharam. Ia berlaku buat beberapa saat sahaja. Penulis cuba menguji minda sendiri dengan masuk mengikut pintu yang sama (biasanya pintu Marwah iaitu laluan sai'e) tiap waktu solat fardhu tetapi sampai pada suatu sudut, kita jadi hilang arah sekejap sehingga kita menapak beberapa langkah lagi, barulah kita perasan di mana kita berada sebenarnya.

2. Waktu gelincir matahari (Zohor), kita akan dapati seolah-olah matahari berada atas kepala condong ke arah kita. Ini berlaku pada semua sudut di dalam Masjidilharam.

3. Waktu solat Makkah dengan Madinah berbeza-beza antara lima (5) hingga enam (6) minit tetapi kadangkala ia boleh menjadi sama pada waktu Zohor. Waktu Subuh di Makkah lebih awal dari Madinah tetapi pada waktu Isyak Madinah pula yang lebih awal dari Makkah. Jarak antara dua (2) tempat tersebut tidak melebihi 500 km.

4. Magnet (besi berani) yang biasa menunjuk arah utara akan sentiasa menunjuk arah ke Ka'abah walaupun ia diubah-ubah tempat di dalam Masjidilharam sahaja.

5. Purata setiap waktu solat seorang jemaah akan minum secawan air zam-zam bersaiz 150 ml. Jikalau sehari purata lima (5) cawan berjumlah 1.15 liter. Purata 2 juta jemaah pada setiap musim haji meminum air zam-zam sebanyak 2.30 juta liter sehari. Zam-zam hanya sebuah telaga kecil dan bukan sungai atau empangan namun sehingga hari ini masih dapat membekalkan air untuk minuman semua jemaah malah boleh dibawa pulang ke negara masing-masing sebanyak lima (5) hingga sepuluh (10) liter seorang.

Demikian beberapa perkara yang boleh menjadi renungan bersama malah kepada sesiapa yang ingin mencari jawapan, Penulis nasihatkan pergilah sendiri ke tanah suci dengan niat ingin mengerjakan umrah atau haji bagi merasai pengalaman tersebut.

Tiada ulasan:

Mahligai Timbul

Mahligai Timbul
Oleh kerana manusia sentiasa inginkan kepuasan maka mereka akan berusaha mencari dan mendapatkan sesuatu yang mendatangkan kepuasan hatinya biar betapa sukar sekalipun.

Meraih Kegembiraan Dari Kepayahan

Meraih Kegembiraan Dari Kepayahan
Penulis sangat minat berkebun! Kesibukan kerja di ibu negara agak melelahkan untuk berulang alik mengusahakan beberapa bidang tanah kebun kepunyaan sendiri. Kepayahan ini akan lebih terasa apabila kita sendiri yang mengalami pekerjaan seperti petani di kampung. Bagaimana sukarnya untuk menjaga dan membesarkan tanaman dari gangguan musuh-musuh tanaman sehingga mencapai peringkat beberapa tahun dan mengeluarkan hasilnya. Namun kesabaran dan keikhlasan ketika bertani akan dianugerahkan hasil peluhnya daripada Allah SWT. Sesungguhnya kita harus bersyukur dan yakin bahawa setiap usaha yang kita lakukan hendaklah disertai dengan doa dan tawakal.

Nikmat Hasil Tani

Nikmat Hasil Tani
Berbudi sebiji kepada tanah, Allah SWT menggandakan tujuh tangkai buah yang mana setiap tangkai mengandungi tujuh lagi tangkai.

Raja Buah

Raja Buah
Kehebatan buah durian mengatasi buah-buahan bermusim yang lain kerana keunikannya seperti kulitnya yang berduri,rasa isinya yang pelbagai, bau yang kuat dan tidak disukai oleh segelintir pelancong barat. Kita akan melihat keceriaan orang kampung apabila musim buah durian gugur. Ketika inilah mereka boleh sedikit pendapatan hasil jualan buah tersebut. Kebiasaan musim ini berlaku tiga (3) kali dalam dua (2) tahun. Musim yang serentak mengakibatkan harga buah ini agak murah dan boleh dinikmati oleh orang ramai namun ada semacam kempen pulak apabila banyak premis terutama hotel-hotel tidak membenarkan buah ini dibawa masuk ke dalam premis mereka tanpa alasan. Kalau buah ini boleh tumbuh di negara barat sudah pasti kehebatan buah ini menjadi popular secara globalisasi. Kita masih tidak dapat menyimpan buah yang masak dengan lebih lama kerana tidak mempunyai atau masih belum mengetahui teknologi berkaitan. Buah ini juga boleh dimakan bersama pulut dan santan kelapa (pulut durian) di mana isi durian diramas dengan pulut kukus bercampur santan kelapa dan sedikit gula pasir. Ia terus segera dimakan begitu saja. Ketika musim yang banyak, buah ini dibuat 'lempuk' iaitu isi durian dimasak bersama gula di dalam kawah atau kuali besar. Ia dikacau sehingga tepu seumpama dodol. Isi durian juga boleh disimpan sebagai 'tempoyak' iaitu isinya diperam bersama garam yang akan bertukar menjadi masam-masam manis tetapi sangat enak dikeluarkan kemudian digaul dengan cabai tumbuk menjadi sambal yang enak dimakan dengan ulam-ulam seperti petai, jering dan sebagainya. Tempoyak juga boleh dimasak bersama ikan air tawar terutama ikan patin yang terkenal itu. Taburannya tumbuh sesuai di negeri-negeri Perak, Pahang dan Kelantan.

erti kemerdekaan yang didatangkan dari Italy

erti kemerdekaan yang didatangkan dari Italy
Sambutan Kemerdekaan ke 50 - jam 10 mlm atas satu jambatan Putrajaya. Ramai anak-anak muda yang lahir setelah lebih 20 tahun merdeka apabila diajukan soalan apakah perasaan dan bagaimana kefahaman mereka menyambut ulang tahun kemerdekaan ini? Apakah erti kemerdekaan itu serupa membebaskan diri dengan bersukaria seumpama datang beramai-ramai berkumpulan atau berpasangan ke pusat-pusat bandar atau taman-taman awam yang mengadakan konsert atau sebarang pertunjukan hiburan? Atau hanya berhimpun di Dataran Merdeka dari awal malam menunggu kalau-kalau ada rempit haram?

laut dan daratan sentiasa bertaut di bawah naungan awan

laut dan daratan sentiasa bertaut di bawah naungan awan
Keindahan ciptaan Allah tiada tandingan. Pulau ini adalah terumbu batu karang besar yang timbul di permukaan laut yang berada pada jarak lebih kurang empat puluh (40) minit dengan penerbangan pesawat keci dari Lapangan Terbang Kota Kinabalu. Pulau yang diwartakan sebagai pulau larangan di bawah keselamatan negara namun orang awam dan pelancong masih boleh melawat dengan membuat permohonan melalui pihak keselamatan negara. Hanya satu-satunya resort yang ada di sini selain pusat research Jabatan Perikanan dan Navy Malaysia . Karangan laut yang bersaiz besar masih terdapat di sini serta menjadi pulau tempat burung layang layang bersarang dan bertelur. Kerajaan Malaysia telah mewartakan sebagai larangan kepada pelancong mengganggu burung-burung ini yang bertelur di atas pasir - Pulau Layang Layang, Sabah