Jumaat, Januari 18, 2008

Mencari Keampunan

AllahuAkbar.

Pada suatu ketika perjalanan hidup kita akan sampai penghujungnya. Meskipun penghujung itu kita tiada daya untuk mengetahuinya. Sebelum sampai pada waktu itu, adakah kita sentiasa sedar atau alpa atau leka dengan kesibukan hidup mengisi nafas dan nafsu selera seolah-olah kita tidak akan menutup mata selamanya. Kita disibukkan dengan kerja dan karier, jawatan dan cita-cita, hal diri dan keluarga malah pelbagai warnawarni kehidupan yang mengasyikkan. Kesibukan ini jika tidak ditangani dengan kebijaksanaan akan menghasilkan suatu suasana kehidupan yang menggambarkan nilai hidup dan ke mana arah tujuannya. Cuba kita bermuhasabah kepada diri kita sendiri, lihat jadual hidup seharian iaitu dari waktu kita bangun tidur sehinggalah kita kembali tidur semula. Dari hari pertama minggu hingga hari penghujung minggu. Cuba bayangkan bahawa kita telah melaluinya bertahun-tahun. Jika dihitung secara statistik, kita pasti mendapat jawapannya di mana sebenarnya kita mengisi kehidupan ini.

Sesungguhnya keseronokan hidup ini akan menjuruskan seseorang itu ke arah kelekaan yang amat sukar untuk diubah haluannya atau tabiat kesukaannya itu. Nafsu tidak puas dan tidak merasa cukup adalah perkara lumrah yang ada pada diri seseorang itu yang menghambat dirinya tidak pernah merasa letih untuk mengaut serakah keduniaan ini. Umpama seseorang mencari kekayaan yang pasti tiada ukuran penghujung kekayaannya. Rasulullah SAW memaksudkan bahawa seseorang yang menyukai kekayaan itu tidak akan puas meskipun telah diberikan sebuah tasik emas kepadanya di mana ia akan meminta lagi selepas itu.

Sedarkah kita bahawa usia kita tidak mengundur ke belakang?. Kita semakin tua! Ketuaan usia yang tiada penawarnya. Jika kita boleh mengatakan usia tua adalah suatu penyakit maka penyakit ini tiada ubatnya. Rasulullah SAW pernah mengingatkan kita bahawa semua penyakit yang diturunkan oleh Allah SWT ada ubat atau penawarnya kecuali penyakit tua.

Jadi pada kesempatan yang masih ada, mari kita menyeru kepada diri kita sendiri sebelum kita menyeru kepada orang lain bahawa kita patut sedar dan tidak harus berlengah lagi untuk memohon keampunan kepada Allah SWT Yang Maha Menciptakan. Kita perlu bertaubat dan menginsafi diri bahawa kita ini sangat kerdil di sisi-NYa. InsyaAllah, memohon keampunan kepada Allah SWT Yang Maha Pengampun akan menjadi penawar kehidupan kepada lebih ceria dan bermakna kerana kita yakin Allah SWT amat menyukai kepada makluknya yang sentiasa menginsafi dirinya.

Sesuai dengan perintah Al-Quran yang menyeru supaya manusia yang beriman bertaubat dengan sebenar-benarnya. Di antara perintah yang paling tegas untuk melaksanakan taubat seperti firman-Nya yang bermaksud:

"Hai orang-orang yang beriman, bertaubatlah kepada Allah dengan taubat yang semurni-murninya, mudah-mudahan Tuhan kamu akan menghapus kesalahan-kesalahanmu dan memasukkan kamu ke dalam syurga yang mengalir di bawahnya sungai-sungai, pada hari ketika Allah tidak menghinakan Nabi dan orang-orang yang beriman bersama dengan dia; sedang cahaya mereka memancar di hadapan dan di sebelah kanan mereka, sambil mereka mengatakan: "Ya Tuhan kami, sempurnakanlah bagi kami cahaya kami dan ampunilah kami; sesungguhnya Engkau Maha Kuasa atas segala sesuatu".
( At-Tahrim: 8 )

Kefahaman dari firman itu, mewajibkan kita bertaubat dan berusaha memburu dua (2) perkara iaitu menghapuskan dosa-dosa dan menambahkan amalan jalan ke syurga.
Seorang muslim amat memerlukan penghapusan dosa-dosanya kerana manusia dengan sifat kemanusiaannya yang tidak terbebas dari melakukan kesalahan-kesalahan. Asal usul pembentukan manusia dari unsur tanah berasal dari bumi manakala unsur roh yang berasal dari langit menjadikan salah satunya menarik ke bawah sementara sebahagian lagi menarik ke atas. Bahagian pertama yang menarik dan dapat menenggelamkan manusia menjadi perangai binatang atau lebih buruk lagi sementara bahagian kedua yang menarik dan dapat mengangkat manusia ke atas bersama barisan para malaikat atau lebih tinggi daripada itu.

Oleh kerana manusia dapat melakukan kesalahan dan dosa maka kerana itu juga manusia memerlukan taubat dan memohon keampunan dari Allah SWT. Sesungguhnya Allah SWT bersifat Maha Pengampun dan Maha Mengasihani.

Walillahilham.

Tiada ulasan:

Mahligai Timbul

Mahligai Timbul
Oleh kerana manusia sentiasa inginkan kepuasan maka mereka akan berusaha mencari dan mendapatkan sesuatu yang mendatangkan kepuasan hatinya biar betapa sukar sekalipun.

Meraih Kegembiraan Dari Kepayahan

Meraih Kegembiraan Dari Kepayahan
Penulis sangat minat berkebun! Kesibukan kerja di ibu negara agak melelahkan untuk berulang alik mengusahakan beberapa bidang tanah kebun kepunyaan sendiri. Kepayahan ini akan lebih terasa apabila kita sendiri yang mengalami pekerjaan seperti petani di kampung. Bagaimana sukarnya untuk menjaga dan membesarkan tanaman dari gangguan musuh-musuh tanaman sehingga mencapai peringkat beberapa tahun dan mengeluarkan hasilnya. Namun kesabaran dan keikhlasan ketika bertani akan dianugerahkan hasil peluhnya daripada Allah SWT. Sesungguhnya kita harus bersyukur dan yakin bahawa setiap usaha yang kita lakukan hendaklah disertai dengan doa dan tawakal.

Nikmat Hasil Tani

Nikmat Hasil Tani
Berbudi sebiji kepada tanah, Allah SWT menggandakan tujuh tangkai buah yang mana setiap tangkai mengandungi tujuh lagi tangkai.

Raja Buah

Raja Buah
Kehebatan buah durian mengatasi buah-buahan bermusim yang lain kerana keunikannya seperti kulitnya yang berduri,rasa isinya yang pelbagai, bau yang kuat dan tidak disukai oleh segelintir pelancong barat. Kita akan melihat keceriaan orang kampung apabila musim buah durian gugur. Ketika inilah mereka boleh sedikit pendapatan hasil jualan buah tersebut. Kebiasaan musim ini berlaku tiga (3) kali dalam dua (2) tahun. Musim yang serentak mengakibatkan harga buah ini agak murah dan boleh dinikmati oleh orang ramai namun ada semacam kempen pulak apabila banyak premis terutama hotel-hotel tidak membenarkan buah ini dibawa masuk ke dalam premis mereka tanpa alasan. Kalau buah ini boleh tumbuh di negara barat sudah pasti kehebatan buah ini menjadi popular secara globalisasi. Kita masih tidak dapat menyimpan buah yang masak dengan lebih lama kerana tidak mempunyai atau masih belum mengetahui teknologi berkaitan. Buah ini juga boleh dimakan bersama pulut dan santan kelapa (pulut durian) di mana isi durian diramas dengan pulut kukus bercampur santan kelapa dan sedikit gula pasir. Ia terus segera dimakan begitu saja. Ketika musim yang banyak, buah ini dibuat 'lempuk' iaitu isi durian dimasak bersama gula di dalam kawah atau kuali besar. Ia dikacau sehingga tepu seumpama dodol. Isi durian juga boleh disimpan sebagai 'tempoyak' iaitu isinya diperam bersama garam yang akan bertukar menjadi masam-masam manis tetapi sangat enak dikeluarkan kemudian digaul dengan cabai tumbuk menjadi sambal yang enak dimakan dengan ulam-ulam seperti petai, jering dan sebagainya. Tempoyak juga boleh dimasak bersama ikan air tawar terutama ikan patin yang terkenal itu. Taburannya tumbuh sesuai di negeri-negeri Perak, Pahang dan Kelantan.

erti kemerdekaan yang didatangkan dari Italy

erti kemerdekaan yang didatangkan dari Italy
Sambutan Kemerdekaan ke 50 - jam 10 mlm atas satu jambatan Putrajaya. Ramai anak-anak muda yang lahir setelah lebih 20 tahun merdeka apabila diajukan soalan apakah perasaan dan bagaimana kefahaman mereka menyambut ulang tahun kemerdekaan ini? Apakah erti kemerdekaan itu serupa membebaskan diri dengan bersukaria seumpama datang beramai-ramai berkumpulan atau berpasangan ke pusat-pusat bandar atau taman-taman awam yang mengadakan konsert atau sebarang pertunjukan hiburan? Atau hanya berhimpun di Dataran Merdeka dari awal malam menunggu kalau-kalau ada rempit haram?

laut dan daratan sentiasa bertaut di bawah naungan awan

laut dan daratan sentiasa bertaut di bawah naungan awan
Keindahan ciptaan Allah tiada tandingan. Pulau ini adalah terumbu batu karang besar yang timbul di permukaan laut yang berada pada jarak lebih kurang empat puluh (40) minit dengan penerbangan pesawat keci dari Lapangan Terbang Kota Kinabalu. Pulau yang diwartakan sebagai pulau larangan di bawah keselamatan negara namun orang awam dan pelancong masih boleh melawat dengan membuat permohonan melalui pihak keselamatan negara. Hanya satu-satunya resort yang ada di sini selain pusat research Jabatan Perikanan dan Navy Malaysia . Karangan laut yang bersaiz besar masih terdapat di sini serta menjadi pulau tempat burung layang layang bersarang dan bertelur. Kerajaan Malaysia telah mewartakan sebagai larangan kepada pelancong mengganggu burung-burung ini yang bertelur di atas pasir - Pulau Layang Layang, Sabah