Jumaat, Oktober 19, 2007

Rumah Terbuka

Istilah Rumah Terbuka ini tidak diketahui sejak bila ia diperkenalkan. Ia bermaksud tuan rumah menyediakan makanan dan bersedia menerima tetamu yang datang berkunjung dalam tempoh waktu tertentu. Ia seolah-olah jemputan majlis kenduri kahwin di mana sebahagiannya menyediakan khemah dan mengaturkan kerusi meja untuk menyambut tetamu yang datang. Sudah menjadi trend sekarang, mereka yang baru kembali semula bekerja selepas cuti balik kampung akan mengadakan rumah terbuka untuk teman-teman sekerja dan juga jiran-jiran berdekatan.

Suasana kemeriahan ini berpanjangan sepanjang bulan Syawal dan hari kegemaran yang dipilih adalah hari rehat hujung minggu. Tetamu yang mempunyai banyak jemputan akan berkira-kira kemana dahulu yang hendak dituju bagi memenuhi jemputan rumah terbuka itu. Tetamu datang dengan berpakaian baju Melayu dan baru mengindahkan lagi suasana sambutan itu. Tetamu yang datang tidak kira bangsa malah ketika inilah peluang untuk kaum yang lain dari Islam untuk turut memeriahkan suasana apabila mereka hadir bersama-sama keluarga bagi meraikan jemputan rumah terbuka ini. Jemputan rumah terbuka biasanya dimaklumkan secara lisan atau tuan rumah mengedarkan potongan kertas yang mengandungi jemputan secara ringkas waktu dan tarikh serta alamat rumah.

Rumah terbuka tidak terhad kepada individu-individu tertentu tetapi pihak syarikat atau pertubuhan-pertubuhan termasuk badan-badan kerajaan dan swasta turut mengadakan majlis rumah terbuka. Pilihan makanan yang banyak dan pelbagai menambahkan keceriaan suasana bulan raya (Syawal). Pengusaha-pengusaha katering ketika ini sangat sibuk menerima tempahan rumah terbuka bagi menyediakan masakan dan jamuan pilihan tuan rumah. Jamuan yang disediakan secara buffet sangat popular dewasa ini.

Bagi tuan rumah yang agak berkemampuan, mereka akan membahagi-bahagikan wang bersampul atau bungkusan berisi gula-gula dan sebagainya kepada anak-anak tetamu yang hadir sebelum pulang. Namun tetamu tidak pula datang dengan membawa sebarang hadiah kerana jemputan rumah terbuka adalah berbeza dengan jemputan majlis perkahwinan.

Tiada ulasan:

Mahligai Timbul

Mahligai Timbul
Oleh kerana manusia sentiasa inginkan kepuasan maka mereka akan berusaha mencari dan mendapatkan sesuatu yang mendatangkan kepuasan hatinya biar betapa sukar sekalipun.

Meraih Kegembiraan Dari Kepayahan

Meraih Kegembiraan Dari Kepayahan
Penulis sangat minat berkebun! Kesibukan kerja di ibu negara agak melelahkan untuk berulang alik mengusahakan beberapa bidang tanah kebun kepunyaan sendiri. Kepayahan ini akan lebih terasa apabila kita sendiri yang mengalami pekerjaan seperti petani di kampung. Bagaimana sukarnya untuk menjaga dan membesarkan tanaman dari gangguan musuh-musuh tanaman sehingga mencapai peringkat beberapa tahun dan mengeluarkan hasilnya. Namun kesabaran dan keikhlasan ketika bertani akan dianugerahkan hasil peluhnya daripada Allah SWT. Sesungguhnya kita harus bersyukur dan yakin bahawa setiap usaha yang kita lakukan hendaklah disertai dengan doa dan tawakal.

Nikmat Hasil Tani

Nikmat Hasil Tani
Berbudi sebiji kepada tanah, Allah SWT menggandakan tujuh tangkai buah yang mana setiap tangkai mengandungi tujuh lagi tangkai.

Raja Buah

Raja Buah
Kehebatan buah durian mengatasi buah-buahan bermusim yang lain kerana keunikannya seperti kulitnya yang berduri,rasa isinya yang pelbagai, bau yang kuat dan tidak disukai oleh segelintir pelancong barat. Kita akan melihat keceriaan orang kampung apabila musim buah durian gugur. Ketika inilah mereka boleh sedikit pendapatan hasil jualan buah tersebut. Kebiasaan musim ini berlaku tiga (3) kali dalam dua (2) tahun. Musim yang serentak mengakibatkan harga buah ini agak murah dan boleh dinikmati oleh orang ramai namun ada semacam kempen pulak apabila banyak premis terutama hotel-hotel tidak membenarkan buah ini dibawa masuk ke dalam premis mereka tanpa alasan. Kalau buah ini boleh tumbuh di negara barat sudah pasti kehebatan buah ini menjadi popular secara globalisasi. Kita masih tidak dapat menyimpan buah yang masak dengan lebih lama kerana tidak mempunyai atau masih belum mengetahui teknologi berkaitan. Buah ini juga boleh dimakan bersama pulut dan santan kelapa (pulut durian) di mana isi durian diramas dengan pulut kukus bercampur santan kelapa dan sedikit gula pasir. Ia terus segera dimakan begitu saja. Ketika musim yang banyak, buah ini dibuat 'lempuk' iaitu isi durian dimasak bersama gula di dalam kawah atau kuali besar. Ia dikacau sehingga tepu seumpama dodol. Isi durian juga boleh disimpan sebagai 'tempoyak' iaitu isinya diperam bersama garam yang akan bertukar menjadi masam-masam manis tetapi sangat enak dikeluarkan kemudian digaul dengan cabai tumbuk menjadi sambal yang enak dimakan dengan ulam-ulam seperti petai, jering dan sebagainya. Tempoyak juga boleh dimasak bersama ikan air tawar terutama ikan patin yang terkenal itu. Taburannya tumbuh sesuai di negeri-negeri Perak, Pahang dan Kelantan.

erti kemerdekaan yang didatangkan dari Italy

erti kemerdekaan yang didatangkan dari Italy
Sambutan Kemerdekaan ke 50 - jam 10 mlm atas satu jambatan Putrajaya. Ramai anak-anak muda yang lahir setelah lebih 20 tahun merdeka apabila diajukan soalan apakah perasaan dan bagaimana kefahaman mereka menyambut ulang tahun kemerdekaan ini? Apakah erti kemerdekaan itu serupa membebaskan diri dengan bersukaria seumpama datang beramai-ramai berkumpulan atau berpasangan ke pusat-pusat bandar atau taman-taman awam yang mengadakan konsert atau sebarang pertunjukan hiburan? Atau hanya berhimpun di Dataran Merdeka dari awal malam menunggu kalau-kalau ada rempit haram?

laut dan daratan sentiasa bertaut di bawah naungan awan

laut dan daratan sentiasa bertaut di bawah naungan awan
Keindahan ciptaan Allah tiada tandingan. Pulau ini adalah terumbu batu karang besar yang timbul di permukaan laut yang berada pada jarak lebih kurang empat puluh (40) minit dengan penerbangan pesawat keci dari Lapangan Terbang Kota Kinabalu. Pulau yang diwartakan sebagai pulau larangan di bawah keselamatan negara namun orang awam dan pelancong masih boleh melawat dengan membuat permohonan melalui pihak keselamatan negara. Hanya satu-satunya resort yang ada di sini selain pusat research Jabatan Perikanan dan Navy Malaysia . Karangan laut yang bersaiz besar masih terdapat di sini serta menjadi pulau tempat burung layang layang bersarang dan bertelur. Kerajaan Malaysia telah mewartakan sebagai larangan kepada pelancong mengganggu burung-burung ini yang bertelur di atas pasir - Pulau Layang Layang, Sabah