Ahad, Februari 07, 2010

Bangau itu putih tapi dagingnya hitam?

Anak2ku di universiti,

Ayah nak berkongsi cerita berlagu rakyat ini. Cerita bangau yang kurus duduk diam tepi air. Mungkin anak2ku belum pernah dengar cerita berlagu ini. Ayah pun kurang pasti bila kisah ini bermula. Ia sudah ada dalam dunia dan budaya kita mungkin sama wujudnya bangsa kita.

Anak2ku di universiti,

Bangsa kita memang hebat di dunia. Bahasa kita dipertuturkan lebih dari 300 juta manusia. Kita mempunyai seni budaya yang lembut dan halus. Ketertiban dan adab sopan adalah tata susila yang mewarnai bangsa kita. Itu gambaran umum bangsa kita.

Anak2ku di universiti,

Kalau dahulu Ayah selalu dengar perkataan 'pesan orang tua' tetapi sekarang mungkin ayat itu sudah kurang terdengar atau sudah pupus ditelan era teknologi terkini?. Bagaimanapun, seni dan budaya setiap bangsa itu ada kesesuaiannya pada ketika itu atau kekal sepanjang zaman sebagai tauladan pro dan kontranya.

Mari kita dengar cerita berlagu ini.

'Bangau oh bangau,

mengapa engkau kurus?,

macamana aku tak kurus,

ikan tidak timbul.
(Makanan asas burung bangau adalah ikan hidup. Burung ini terpaksa mencari kawasan berair untuk mendapatkan makanan kegemarannya).

Ikan oh ikan,

mengapa engkau tak timbul?

macamana aku nak timbul,

rumput panjang sangat.
(Rumput panjang yang tumbuh ditepi-tepi tasik, kolam, sawah dan sebagainya menjadi tempat ikan berlindung dan menyukarkan usaha burung ini).

Rumput oh rumput,

mengapa engkau panjang sangat?

macamana aku tak panjang,

kerbau tak makan aku.
(Kerbau adalah ternakan yang sinonim dengan kawasan air cetek untuk berkubang terutama sawah bendang. Rumput adalah makanan asasinya.)

Kerbau oh kerbau,

mengapa engkau tak makan rumput?

macamana aku nak makan,

perut aku sakit.Perut oh perut,

mengapa engkau sakit?

macamana aku tak sakit,

makan nasi mentah.


Nasi oh nasi,

mengapa engkau mentah?

macamana aku tak mentah,

kayu api basah.
(Orang dahulu menggunakan dapur kayu untuk memasak. Biasanya, kayu yang diambil dari pokok dijemur kering dan disimpan untuk tujuan memasak.)

Kayu oh kayu,

mengapa engkau basah?

macamana aku tak basah,

hujan turun timpa aku.Hujan oh hujan,

mengapa engkau turun?

macamana aku tak turun,

katak panggil aku.
(Katak dikaitkan di sini kerana apabila hujan nak turun biasanya bunyi bising katak bersahutan. Mungkin orang dahulu berpendapat katak yang menyebabkan hujan turun.)

Katak oh katak,

mengapa engkau panggil hujan?

macamana aku tak panggil,

ular nak makan aku.Ular oh ular,

mengapa engkau nak makan katak?

macamana aku tak makan,

memang makanan aku.'


Anak2ku di universiti,

Secara ringkasnya apa yang kita dapat dari cerita berlagu itu:

1. Bagaimana orang dahulu mengisi masa luangnya (bukan masa lapang) seumpama menanti mata terlelap sebelum tidur atau ketika berteduh di dangau sawah waktu hujan sementara menanti hujan reda.

2. Sikap orang kita yang sering menyalahkan atau mengaitkan orang lain dalam sesuatu perkara terutama dalam perkara-perkara yang terkena pada dirinya sendiri.

3. Perkara kecil tidak dapat diselesaikan dengan segera tetapi isu itu akan berpanjangan dan tamat di tempat lain.

4. Betapa santainya orang dahulu dalam menjalani hidup. Boleh tengok sahaja rumput panjang tanpa dipotong, kayu api kena hujan tanpa disimpan pada tempat yang sesuai, dll.

5. Paling pelik mengaitkan tahyul bahawa hujan yang turun ada kaitan dengan bunyi katak.

Namun,

Anak2ku di universiti,

Orang kita tetap orang kita. Bangsa kita dikatakan salah satu bangsa pernah menjadi penjelajah paling awal di bumi ini tetapi bangsa kita juga dikatakan tidak pernah menjajah dunia ini. Persoalannya, apakah ikon burung bangau yang putih mencerminkan luaran sebagai bersih pada mata kasar tetapi mempunyai daging yang hitam melambangkan sebaliknya?

Anak2ku di universiti,

Kamu semua belajar dan mengkajilah.

Tiada ulasan:

Mahligai Timbul

Mahligai Timbul
Oleh kerana manusia sentiasa inginkan kepuasan maka mereka akan berusaha mencari dan mendapatkan sesuatu yang mendatangkan kepuasan hatinya biar betapa sukar sekalipun.

Meraih Kegembiraan Dari Kepayahan

Meraih Kegembiraan Dari Kepayahan
Penulis sangat minat berkebun! Kesibukan kerja di ibu negara agak melelahkan untuk berulang alik mengusahakan beberapa bidang tanah kebun kepunyaan sendiri. Kepayahan ini akan lebih terasa apabila kita sendiri yang mengalami pekerjaan seperti petani di kampung. Bagaimana sukarnya untuk menjaga dan membesarkan tanaman dari gangguan musuh-musuh tanaman sehingga mencapai peringkat beberapa tahun dan mengeluarkan hasilnya. Namun kesabaran dan keikhlasan ketika bertani akan dianugerahkan hasil peluhnya daripada Allah SWT. Sesungguhnya kita harus bersyukur dan yakin bahawa setiap usaha yang kita lakukan hendaklah disertai dengan doa dan tawakal.

Nikmat Hasil Tani

Nikmat Hasil Tani
Berbudi sebiji kepada tanah, Allah SWT menggandakan tujuh tangkai buah yang mana setiap tangkai mengandungi tujuh lagi tangkai.

Raja Buah

Raja Buah
Kehebatan buah durian mengatasi buah-buahan bermusim yang lain kerana keunikannya seperti kulitnya yang berduri,rasa isinya yang pelbagai, bau yang kuat dan tidak disukai oleh segelintir pelancong barat. Kita akan melihat keceriaan orang kampung apabila musim buah durian gugur. Ketika inilah mereka boleh sedikit pendapatan hasil jualan buah tersebut. Kebiasaan musim ini berlaku tiga (3) kali dalam dua (2) tahun. Musim yang serentak mengakibatkan harga buah ini agak murah dan boleh dinikmati oleh orang ramai namun ada semacam kempen pulak apabila banyak premis terutama hotel-hotel tidak membenarkan buah ini dibawa masuk ke dalam premis mereka tanpa alasan. Kalau buah ini boleh tumbuh di negara barat sudah pasti kehebatan buah ini menjadi popular secara globalisasi. Kita masih tidak dapat menyimpan buah yang masak dengan lebih lama kerana tidak mempunyai atau masih belum mengetahui teknologi berkaitan. Buah ini juga boleh dimakan bersama pulut dan santan kelapa (pulut durian) di mana isi durian diramas dengan pulut kukus bercampur santan kelapa dan sedikit gula pasir. Ia terus segera dimakan begitu saja. Ketika musim yang banyak, buah ini dibuat 'lempuk' iaitu isi durian dimasak bersama gula di dalam kawah atau kuali besar. Ia dikacau sehingga tepu seumpama dodol. Isi durian juga boleh disimpan sebagai 'tempoyak' iaitu isinya diperam bersama garam yang akan bertukar menjadi masam-masam manis tetapi sangat enak dikeluarkan kemudian digaul dengan cabai tumbuk menjadi sambal yang enak dimakan dengan ulam-ulam seperti petai, jering dan sebagainya. Tempoyak juga boleh dimasak bersama ikan air tawar terutama ikan patin yang terkenal itu. Taburannya tumbuh sesuai di negeri-negeri Perak, Pahang dan Kelantan.

erti kemerdekaan yang didatangkan dari Italy

erti kemerdekaan yang didatangkan dari Italy
Sambutan Kemerdekaan ke 50 - jam 10 mlm atas satu jambatan Putrajaya. Ramai anak-anak muda yang lahir setelah lebih 20 tahun merdeka apabila diajukan soalan apakah perasaan dan bagaimana kefahaman mereka menyambut ulang tahun kemerdekaan ini? Apakah erti kemerdekaan itu serupa membebaskan diri dengan bersukaria seumpama datang beramai-ramai berkumpulan atau berpasangan ke pusat-pusat bandar atau taman-taman awam yang mengadakan konsert atau sebarang pertunjukan hiburan? Atau hanya berhimpun di Dataran Merdeka dari awal malam menunggu kalau-kalau ada rempit haram?

laut dan daratan sentiasa bertaut di bawah naungan awan

laut dan daratan sentiasa bertaut di bawah naungan awan
Keindahan ciptaan Allah tiada tandingan. Pulau ini adalah terumbu batu karang besar yang timbul di permukaan laut yang berada pada jarak lebih kurang empat puluh (40) minit dengan penerbangan pesawat keci dari Lapangan Terbang Kota Kinabalu. Pulau yang diwartakan sebagai pulau larangan di bawah keselamatan negara namun orang awam dan pelancong masih boleh melawat dengan membuat permohonan melalui pihak keselamatan negara. Hanya satu-satunya resort yang ada di sini selain pusat research Jabatan Perikanan dan Navy Malaysia . Karangan laut yang bersaiz besar masih terdapat di sini serta menjadi pulau tempat burung layang layang bersarang dan bertelur. Kerajaan Malaysia telah mewartakan sebagai larangan kepada pelancong mengganggu burung-burung ini yang bertelur di atas pasir - Pulau Layang Layang, Sabah