Selasa, April 07, 2009

Tidak terdaya hendakku halang!

5hb April [5/4]

Tiap tahun ada sambutan..paling tidak pun, ada keluarga yang beli kek..kemudian potong2, agih-agihkan dan makan.

Ulang tahun jadi suami isteri.

'Dah 22 tahun laa'...mama cakap.

Tahun ini ada nilai sentimental sikit.

Anak2ku di universiti,

Sebenarnya, ayah sengaja pilih tarikh itu untuk hantar Kak Su.

Tiket kapal terbangnya..dah lama ayah tempah pakai online booking.

Seminggu sebelum, Ayah panggil jemaah surau baca yasin dan doa selamat di rumah. Mama pula masak sendiri buat roti macam yang kita beli dekat Carefour. Roti dicicah dengan sup daging..sangat enak. Ramai tetamu memuji masakan Mama. Lebih 150 biji...habis semua.

Malam itu, Kak Su dapat banyak juga duit pemberian keluarga kita. Auntie Arah bagi kain cadar. Auntie Sal bagi kerongsang bunga besar! Mama pulak dah siap beli loket emas dari Habib...Kak Su menangis terharu menerima semua pemberian itu. Saudara mara ambil gambar-gambar dan mengusik-usik Kak Su.

Asnad masih ok malam itu. Macam tiada apa-apa.


Anak2ku di universiti,

Ayah dah lama agak...khidmat Kak Su yang terbaik di samping kasih sayang yang dicurahkan kepada kita dan keluarga lain terbukti meninggalkan kesan yang mendalam. Asnad yang selalu dimanjakan sehingga makan pun bersuap, akhirnya turut menangis semasa di KLIA. Semua yang menghantar Kak Su terkedu dan terharu. Hanya Wan yang tidak mengalirkan airmata. Ayah juga sedih, terasa kepayahannya jika Kak Su tiada.


Kak Su pulang ke kampungnya kali ini agak berbeza dengan yang lepas-lepas. Ada kemungkinan Kak Su tidak berpeluang kembali bersama kita lagi. Kak Su dah ada suami dan mempunyai tanggung jawab kesetiaan yang mutlak. Dalam majlis baca yasin malam itu, Ayah ada berucap kepada hadirin bagi mendoakan keselamatan Kak Su semasa pulang ke sana namun Ayah hanya melontarkan persoalan samada Kak Su dapat balik ke sini ataupun tidak.


Bukan Asnad saja, Ayah juga terpaksa membiasakan diri atas kerja-kerja dapur dan membasuh pakaian. Rutin ini sebenarnya dah lama Ayah tak buat. Dulu masa anak2ku masih kecil, kerja-kerja ini menjadi kebiasaan. Ketika Ayah pulang dari kerja, sebelah petang...dah jadi tugas membasuh dan menjemur pakaian termasuk lampin kamu semua. Ketika itu kita tinggal di rumah teres agak kecil...Ayah guna kayu penyangkut untuk menjemur dan menggantungkan pakaian di porch depan rumah. Ada jiran yang memandang dengan tersenyum sinis mungkin kelakar apabila nampak Ayah menjemur pakaian termasuk pakaian dalam Mama.


Lepas itu kita dapat Tok Ngah duduk dengan kita selama 8 tahun. Ketika Ayah hentikan khidmatnya...kita tidak terasa seperti ini.


Kak Su sangat baik orangnya. Anak2ku mungkin tidak ingat lagi semasa Kak Su datang dulu...bawa satu beg pakaian saja. Selama 11 tahun, Kak Su duduk dengan kita, terdidik dengan tidak secara langsung bersama kamu semua. Ayah percaya, Kak Su bekerja lama dengan kita dan tidak pernah ada masalah dengannya. Kak Su buat semua tanpa merungut dan beres.

Semasa kita berada di KLIA semuanya ok lagi. Selepas Kak Su hilang melewati kaunter pemeriksaan pasport...jelas Asnad tidak dapat bertahan lagi. Airmatanya menitis. Angah yang naik satu kereta dengan Ayah sampai teresak-esak. Along hanya mengesat-ngesat pipi dengan memandang ke tempat lain.

Anak2ku semua!

Kita semua berasa sedih dan terharu dengan perpisahan ini tetapi kita juga harus menerima hakikat bahawa setiap pertemuan itu akan ada perpisahan. Tidak salah untuk kita menangis dan mengeluarkan airmata apabila berlaku suasana seperti perpisahan ini. Bukti kita ikhlas dan menyayangi seseorang menjadikan kita lebih emosional dan menggambarkan perasaan terpendam. Airmata adalah luahan perasaan!.

Ayah sangat berharap, kesayuan ini menjadikan kita lebih kuat meneruskan kehidupan jati diri.

Selamat pulang Kak Su!.

*sentimental untuk Mama, Along, Angah, Adik n Asnad.
Keupayaan kita terbatas..
Ada ruang-ruang yang terpisah-pisah..
Warnanya nampak kabur..
Asalnya kita melihat ke hadapan, tegak dan melintang..
Dari sana kita dilambai..
dari senyum yang tawar...mukanya putih.
dia terapung bagai sutera yang meliuk lentuk,
Kita dalam ruang bulatan cahaya..
terpaku dan kelu..
sedu dan sayu.
Kita sedar apabila cahaya dipadamkan.

Tiada ulasan:

Mahligai Timbul

Mahligai Timbul
Oleh kerana manusia sentiasa inginkan kepuasan maka mereka akan berusaha mencari dan mendapatkan sesuatu yang mendatangkan kepuasan hatinya biar betapa sukar sekalipun.

Meraih Kegembiraan Dari Kepayahan

Meraih Kegembiraan Dari Kepayahan
Penulis sangat minat berkebun! Kesibukan kerja di ibu negara agak melelahkan untuk berulang alik mengusahakan beberapa bidang tanah kebun kepunyaan sendiri. Kepayahan ini akan lebih terasa apabila kita sendiri yang mengalami pekerjaan seperti petani di kampung. Bagaimana sukarnya untuk menjaga dan membesarkan tanaman dari gangguan musuh-musuh tanaman sehingga mencapai peringkat beberapa tahun dan mengeluarkan hasilnya. Namun kesabaran dan keikhlasan ketika bertani akan dianugerahkan hasil peluhnya daripada Allah SWT. Sesungguhnya kita harus bersyukur dan yakin bahawa setiap usaha yang kita lakukan hendaklah disertai dengan doa dan tawakal.

Nikmat Hasil Tani

Nikmat Hasil Tani
Berbudi sebiji kepada tanah, Allah SWT menggandakan tujuh tangkai buah yang mana setiap tangkai mengandungi tujuh lagi tangkai.

Raja Buah

Raja Buah
Kehebatan buah durian mengatasi buah-buahan bermusim yang lain kerana keunikannya seperti kulitnya yang berduri,rasa isinya yang pelbagai, bau yang kuat dan tidak disukai oleh segelintir pelancong barat. Kita akan melihat keceriaan orang kampung apabila musim buah durian gugur. Ketika inilah mereka boleh sedikit pendapatan hasil jualan buah tersebut. Kebiasaan musim ini berlaku tiga (3) kali dalam dua (2) tahun. Musim yang serentak mengakibatkan harga buah ini agak murah dan boleh dinikmati oleh orang ramai namun ada semacam kempen pulak apabila banyak premis terutama hotel-hotel tidak membenarkan buah ini dibawa masuk ke dalam premis mereka tanpa alasan. Kalau buah ini boleh tumbuh di negara barat sudah pasti kehebatan buah ini menjadi popular secara globalisasi. Kita masih tidak dapat menyimpan buah yang masak dengan lebih lama kerana tidak mempunyai atau masih belum mengetahui teknologi berkaitan. Buah ini juga boleh dimakan bersama pulut dan santan kelapa (pulut durian) di mana isi durian diramas dengan pulut kukus bercampur santan kelapa dan sedikit gula pasir. Ia terus segera dimakan begitu saja. Ketika musim yang banyak, buah ini dibuat 'lempuk' iaitu isi durian dimasak bersama gula di dalam kawah atau kuali besar. Ia dikacau sehingga tepu seumpama dodol. Isi durian juga boleh disimpan sebagai 'tempoyak' iaitu isinya diperam bersama garam yang akan bertukar menjadi masam-masam manis tetapi sangat enak dikeluarkan kemudian digaul dengan cabai tumbuk menjadi sambal yang enak dimakan dengan ulam-ulam seperti petai, jering dan sebagainya. Tempoyak juga boleh dimasak bersama ikan air tawar terutama ikan patin yang terkenal itu. Taburannya tumbuh sesuai di negeri-negeri Perak, Pahang dan Kelantan.

erti kemerdekaan yang didatangkan dari Italy

erti kemerdekaan yang didatangkan dari Italy
Sambutan Kemerdekaan ke 50 - jam 10 mlm atas satu jambatan Putrajaya. Ramai anak-anak muda yang lahir setelah lebih 20 tahun merdeka apabila diajukan soalan apakah perasaan dan bagaimana kefahaman mereka menyambut ulang tahun kemerdekaan ini? Apakah erti kemerdekaan itu serupa membebaskan diri dengan bersukaria seumpama datang beramai-ramai berkumpulan atau berpasangan ke pusat-pusat bandar atau taman-taman awam yang mengadakan konsert atau sebarang pertunjukan hiburan? Atau hanya berhimpun di Dataran Merdeka dari awal malam menunggu kalau-kalau ada rempit haram?

laut dan daratan sentiasa bertaut di bawah naungan awan

laut dan daratan sentiasa bertaut di bawah naungan awan
Keindahan ciptaan Allah tiada tandingan. Pulau ini adalah terumbu batu karang besar yang timbul di permukaan laut yang berada pada jarak lebih kurang empat puluh (40) minit dengan penerbangan pesawat keci dari Lapangan Terbang Kota Kinabalu. Pulau yang diwartakan sebagai pulau larangan di bawah keselamatan negara namun orang awam dan pelancong masih boleh melawat dengan membuat permohonan melalui pihak keselamatan negara. Hanya satu-satunya resort yang ada di sini selain pusat research Jabatan Perikanan dan Navy Malaysia . Karangan laut yang bersaiz besar masih terdapat di sini serta menjadi pulau tempat burung layang layang bersarang dan bertelur. Kerajaan Malaysia telah mewartakan sebagai larangan kepada pelancong mengganggu burung-burung ini yang bertelur di atas pasir - Pulau Layang Layang, Sabah