Isnin, Februari 23, 2009

Benarkah kita mampu memboikot?

Ketika hangat negara Israel membelasah Gaza...seluruh dunia mungkin tertumpu ke sana. Kezaliman bangsa Yahudi ke atas bangsa Palestine di bumi Gaza juga seolah-olah menusuk-nusuk jiwa umat Islam di serata pelusuk dunia.

Kita yang jauh ini...apakah tindakan yang kita ambil?

Kita disedarkan dengan kempen memboikot barangan yang ada kaitannya dengan Yahudi. Kita diberikan senarai panjang berjela nama barangan berkaitan. Kita mungkin tersentak apabila melihat senarai itu. Hampir semua di sekeliling kita, barangan tersenarai itu berada di mana-mana.

Cuba anda lihat di dalam rumah anda...makanan di dapur, peralatan bilik tidur, ruang tamu, bilik mandi dan sebagainya.

Patriotikkah kita?

Kita bercakap di hand set berjenama apa?

Anak kita menarik tangan ke restoran makanan segera siapa punya?

Kita minum pagi sudah bertahun-tahun minuman berasaskan kopi dan koko dari mana asal pembuatnya?

Baju dan seluar yang menjadi kegemaran kita siapa pereka dan pengeluarnya?

Kita bergerak ke sana sini dengan kenderaan menggunakan petrol apa?

Sungguh benar...kita tidak habis ditanya jika kita tidak bertindak menjawabnya.

Mari kita melihat sejauh mana keterlibatan kita dalam sistem ekonomi yang banyak dipelopori oleh bangsa ini.

Bidang ekonomi yang sangat popular di persada dunia ini.

1. Sistem perbankan yang mengutamakan keuntungan melalui riba.

Penggunaan kad kredit, pinjaman peribadi dan pinjaman-pinjaman lain berkaitan harta, tanah, rumah dan sebagainya. Penggunaan riba merupakan tunggak ekonomi dan perniagaan Yahudi.

2. Penjualan arak.

Mereka memonopoli perniagaan ini. Jenama minuman ini dan bar-bar terkenal sangat berkait dengan bangsa ini. Pulangan keuntungan dari perniagaan ini sangat besar.

3. Pengeluar rokok.

Rokok yang berjenama terkenal dipasarkan keseluruh dunia malah kilang dan ladang berkaitan pengeluaran rokok diwujudkan di merata dunia.


Senarai panjang perniagaan yang berkaitan dengan Yahudi menular dalam kehidupan manusia di seluruh dunia. Mereka menguasai pelbagai perniagaan makanan, minuman, ubatan, pertukangan dan segala-galanya.

Sehingga hari ini...apa khabar saudara kita? Atau sudah matikah jirannya?

Tiada ulasan:

Mahligai Timbul

Mahligai Timbul
Oleh kerana manusia sentiasa inginkan kepuasan maka mereka akan berusaha mencari dan mendapatkan sesuatu yang mendatangkan kepuasan hatinya biar betapa sukar sekalipun.

Meraih Kegembiraan Dari Kepayahan

Meraih Kegembiraan Dari Kepayahan
Penulis sangat minat berkebun! Kesibukan kerja di ibu negara agak melelahkan untuk berulang alik mengusahakan beberapa bidang tanah kebun kepunyaan sendiri. Kepayahan ini akan lebih terasa apabila kita sendiri yang mengalami pekerjaan seperti petani di kampung. Bagaimana sukarnya untuk menjaga dan membesarkan tanaman dari gangguan musuh-musuh tanaman sehingga mencapai peringkat beberapa tahun dan mengeluarkan hasilnya. Namun kesabaran dan keikhlasan ketika bertani akan dianugerahkan hasil peluhnya daripada Allah SWT. Sesungguhnya kita harus bersyukur dan yakin bahawa setiap usaha yang kita lakukan hendaklah disertai dengan doa dan tawakal.

Nikmat Hasil Tani

Nikmat Hasil Tani
Berbudi sebiji kepada tanah, Allah SWT menggandakan tujuh tangkai buah yang mana setiap tangkai mengandungi tujuh lagi tangkai.

Raja Buah

Raja Buah
Kehebatan buah durian mengatasi buah-buahan bermusim yang lain kerana keunikannya seperti kulitnya yang berduri,rasa isinya yang pelbagai, bau yang kuat dan tidak disukai oleh segelintir pelancong barat. Kita akan melihat keceriaan orang kampung apabila musim buah durian gugur. Ketika inilah mereka boleh sedikit pendapatan hasil jualan buah tersebut. Kebiasaan musim ini berlaku tiga (3) kali dalam dua (2) tahun. Musim yang serentak mengakibatkan harga buah ini agak murah dan boleh dinikmati oleh orang ramai namun ada semacam kempen pulak apabila banyak premis terutama hotel-hotel tidak membenarkan buah ini dibawa masuk ke dalam premis mereka tanpa alasan. Kalau buah ini boleh tumbuh di negara barat sudah pasti kehebatan buah ini menjadi popular secara globalisasi. Kita masih tidak dapat menyimpan buah yang masak dengan lebih lama kerana tidak mempunyai atau masih belum mengetahui teknologi berkaitan. Buah ini juga boleh dimakan bersama pulut dan santan kelapa (pulut durian) di mana isi durian diramas dengan pulut kukus bercampur santan kelapa dan sedikit gula pasir. Ia terus segera dimakan begitu saja. Ketika musim yang banyak, buah ini dibuat 'lempuk' iaitu isi durian dimasak bersama gula di dalam kawah atau kuali besar. Ia dikacau sehingga tepu seumpama dodol. Isi durian juga boleh disimpan sebagai 'tempoyak' iaitu isinya diperam bersama garam yang akan bertukar menjadi masam-masam manis tetapi sangat enak dikeluarkan kemudian digaul dengan cabai tumbuk menjadi sambal yang enak dimakan dengan ulam-ulam seperti petai, jering dan sebagainya. Tempoyak juga boleh dimasak bersama ikan air tawar terutama ikan patin yang terkenal itu. Taburannya tumbuh sesuai di negeri-negeri Perak, Pahang dan Kelantan.

erti kemerdekaan yang didatangkan dari Italy

erti kemerdekaan yang didatangkan dari Italy
Sambutan Kemerdekaan ke 50 - jam 10 mlm atas satu jambatan Putrajaya. Ramai anak-anak muda yang lahir setelah lebih 20 tahun merdeka apabila diajukan soalan apakah perasaan dan bagaimana kefahaman mereka menyambut ulang tahun kemerdekaan ini? Apakah erti kemerdekaan itu serupa membebaskan diri dengan bersukaria seumpama datang beramai-ramai berkumpulan atau berpasangan ke pusat-pusat bandar atau taman-taman awam yang mengadakan konsert atau sebarang pertunjukan hiburan? Atau hanya berhimpun di Dataran Merdeka dari awal malam menunggu kalau-kalau ada rempit haram?

laut dan daratan sentiasa bertaut di bawah naungan awan

laut dan daratan sentiasa bertaut di bawah naungan awan
Keindahan ciptaan Allah tiada tandingan. Pulau ini adalah terumbu batu karang besar yang timbul di permukaan laut yang berada pada jarak lebih kurang empat puluh (40) minit dengan penerbangan pesawat keci dari Lapangan Terbang Kota Kinabalu. Pulau yang diwartakan sebagai pulau larangan di bawah keselamatan negara namun orang awam dan pelancong masih boleh melawat dengan membuat permohonan melalui pihak keselamatan negara. Hanya satu-satunya resort yang ada di sini selain pusat research Jabatan Perikanan dan Navy Malaysia . Karangan laut yang bersaiz besar masih terdapat di sini serta menjadi pulau tempat burung layang layang bersarang dan bertelur. Kerajaan Malaysia telah mewartakan sebagai larangan kepada pelancong mengganggu burung-burung ini yang bertelur di atas pasir - Pulau Layang Layang, Sabah