Selasa, Jun 03, 2008

Kita dengan solat

Apabila kita ingin memulakan perjalanan jauh yang memakan masa dan jarak lebih dari 96 kilometer (ada pendapat yang mengatakan satu marhalah itu bersamaan 96 km) samada kita berkenderaan dengan kereta, kapalterbang atau sebarang kenderaan sekalipun, biasanya kita akan menghadapi waktu-waktu tertentu yang menuntut kita menunaikan solat wajib lima (5) waktu.

Perjalanan yang bertujuan baik akan mendapat anugerah dari Allah SWT sebagai seorang yang layak dianggap sebagai seorang musafir yang berhak mendapat pilihan bersolat secara jamak ataupun qasar. Kelonggaran ini seharusnya memudahkan seseorang itu menunaikan kewajipan semasa dalam perjalanan jauhnya. Seorang lelaki Islam tidak mempunyai alasan untuk meninggalkan solat walau dalam apa keadaan dirinya.

Solat menjadi tiang agama seorang muslim di mana jika ia tidak mengerjakan solat seumpama ia tidak membina apa-apa perlindungan di hari pembalasan. Allah SWT akan membicarakan manusia pada hari itu mengikut keutamaan di mana solat adalah penghakiman awal sebelum diikuti pembalasan lain.

Bagaimanapun, perbuatan menunaikan solat menjadi terlalu berat atau alpa jika kita tidak mengambil berat mengenainya. Kita akan mengambil mudah serta leka terhadap waktu-waktu solat malah sehingga membiarkan ia berlalu begitu sahaja tanpa rasa apa-apa dan takut. Rasulullah SAW telah mengingatkan kita bahawa seseorang yang meninggalkan satu waktu solatnya, Allah SWT akan menjadikan satu titik hitam di hatinya. Sesungguhnya, jika ia berterusan tidak solat, hatinya akan diselaputi titik hitam yang akan menggelapkan sebarang cahaya keimanan. Dibimbangi ia berakhir hayat dengan kekufuran di mana pembalasan neraka menantinya di akhirat kelak.

Sebenarnya solat itu mudah sahaja tetapi kita jangan pula mengambil mudah terhadapnya. Menunaikan solat hanya memerlukan beberapa minit sahaja. Ia boleh dilakukan di mana-mana sahaja asalkan tempat itu bersih dan suci. Allah SWT akan melapangkan kita dengan waktu solat jika kita sentiasa ingat untuk bersolat. Percayalah, walau sesibuk mana sekalipun kita dengan kerja atau kehidupan ini, kita masih ada waktu untuk menunaikan solat.

Allah SWT menguji manusia dengan kesibukan dunia sehingga manusia itu lalai dari menunaikan tanggungjawab terhadap solatnya. Kita akan melihat ramai orang yang leka dan tidak menunaikan solat di merata tempat dan suasana seperti kompleks beli belah, pasar malam, stadium bola dan tempat-tempat keramaian lain terutamanya waktu Maghrib yang singkat akan berlalu begitu sahaja seolah-olah tiada apa perlu dipedulikan.

Allah SWT mencukupkan kepada kita dengan tugas untuk menunaikan solat sebanyak lima
(5) kali dalam sehari. Waktu-waktu tertentu ini adalah yang difardhukan ke atas manusia setelah beberapa kali Rasulullah SAW turun naik mengadap Allah SWT semasa peristiwa Israk dan Mikhraj. Jumlah ini adalah sangat sedikit berbanding nikmat Allah SWT yang dikurniakan kepada manusia. Umpama kita menghitung waktu solat yang dikerjakan oleh seseorang itu secara kasarnya iaitu lima (5) minit bagi setiap satu solatnya didharabkan dengan lima (5) kali sehari. Ini bermakna kita hanya dituntut sebanyak dua puluh lima (25) minit sahaja sehari untuk kita mengerjakan solat di mana pahala solatnya dikembalikan kepada kita juga sebagai bekalan akhirat nanti.

Solat fardhu yang telah ditentukan sentiasa diseru apabila tiba masanya dengan azan dilaungkan. Kalimah azan yang melaungkan kesaksian kepada Allah SWT serta kesaksian kepada Rasulullah SAW selain menyeru manusia menunaikan solat, ia juga menyeru manusia ke jalan kejayaan. Ini maksudnya, manusia yang mengerjakan solat adalah manusia yang mencapai kejayaan di mana secara fitrahnya manusia yang mencapai kejayaan adalah manusia yang memperoleh kegembiraan kerana dalam ukuran hakiki ia bermaksud telah mendapat matlamatnya.

Apakah peranan kita dalam perkara seruan solat ini?

Semua orang mempunyai tanggung jawab tertentu dalam memainkan peranan bagi menyeru manusia supaya mengerjakan solat.

Pertama
Kita perlu menyeru kepada diri sendiri dengan menanamkan perasaan takut atas pembalasan akhirat apabila meninggalkan solat di samping kita menjadikan solat suatu keseronokan, damai dan lega umpama kita telah membayar suatu pembelian dengan tunai. Kita perlu sentiasa ingat sebelum memulakan sebarang perjalanan, apakah kita akan bertembung dengan waktu solat di dalam perjalanan itu maka kita hendaklah sudah bersedia dengan keadaan diri yang bersih dan bekalan pakaian ganti yang cukup. Ketika perjalanan, jika terpaksa membuang air besar atau kecil, pastikan kebersihan diri dan pakaian dalam keadaan terjaga kesuciannya. Apabila kita sentiasa berhati-hati, kita akan sentiasa bersedia untuk menunaikan solat tanpa rasa ragu dan was-was terhadap kebersihan dan kesucian semasa masuk waktu solat.

Kedua
Kita perlu menyeru kepada keluarga sendiri terutama ahli keluarga yang secara langsung berada di bawah tanggung jawab seperti isteri dan anak-anak. Sebagai seorang bapa umpamanya sudah diletakkan amanah dan tanggung jawab oleh Allah SWT bagi menjaga ahli keluarga dari api neraka. Beliau akan dipersoalkan pada hari pembalasan nanti. Selagi tanggung jawab ini masih tertunggak atas dirinya, maka keluarganya akan menuntut pada hari itu. Mereka akan mengadu kepada Allah SWT sebagaimana hak mereka di dunia tidak dilaksanakan. Ketika bangun awal pagi, menjadi tugas ibubapa untuk mengejutkan anak-anak supaya turut menunaikan solat terutama sama-sama berjemaah jika tidak ke surau atau masjid berdekatan. Apabila berpergian bersama-sama keluarga ke mana-mana tempat di luar daerah, pastikan semua sekeluarga mengerjakan solat. Jika memandu, berhentilah di mana-mana masjid atau tempat perhentian umpama perhentian Rehat dan Rawat (R&R) yang menyediakan tempat solat. InsyaAllah, kita akan merasa keseronokan dan menikmati kehidupan yang tenteram apabila kita masih sempat bersolat walaupun sedang melakukan perjalanan yang jauh.

Ketiga
Kita perlu menyeru kepada orang-orang disekeliling kita seperti saudara mara, sahabat handai, rakan taulan, jiran tetangga dan sebagainya. Ada pelbagai cara bagi menjalankan peranan ini. Supaya kita sentiasa disenangi, seruan ini hendaklah dijalankan secara bijaksana. Masyarakat sekeliling yang sudah semakin celik, terpelajar dan kritis seharusnya tidak sukar menerima seruan solat dan tidak memperlecehkannya. Kita hendaklah sentiasa bersikap terbuka dan sedia mendengar sebarang persoalan berhubung kejiranan dan kemasyarakatan. Kita turut ke surau atau masjid berdekatan pada kadar kekerapan yang mampu untuk solat lima (5) waktu secara berjemaah. Contoh peribadi yang baik sentiasa dikekalkan dan istiqamah boleh melembutkan pandangan dan anggapan masyarakat sekeliling serta secara tidak langsung menarik mereka untuk turut serta bersama kita.

Islam telah menetapkan bahawa orang Islam itu adalah bersaudara. Prinsip ini jika diamalkan akan mewujudkan satu ummah yang murni dan kuat. Solat secara berjemaah pada tiap kali masuk waktu sangat digalakkan sehingga dijanjikan dengan ganjaran yang sangat besar berbanding mengerjakan solat secara sendirian. Kekerapan waktu solat yang difardhukan menunjukkan bahawa pertalian manusia beriman dengan Allah SWT sangat erat. Rangkaian ini menjadikan seorang muslim itu sangat berbeza kehidupannya berbanding orang bukan Islam.

Solat juga boleh menjadi pengubat dan penawar segala penyakit jiwa. InsyaAllah, keresahan dan kecelaruan jiwa akan terhapus apabila seseorang itu mengambil wuduk dan bersolat dengan penuh keikhlasan dan rendah diri. Ketika bersolat, kita berhubung terus dengan Allah SWT tanpa sebarang perantaraan. Kita seolah-olah berhadapan satu sama satu, berhadapan dengan-Nya. Kekusyukan seseorang dalam mengerjakan solatnya menghasilkan tingkat dan tahap penerimaan Allah SWT terhadap pekerjaan solat tersebut.

Kebersihan dan kesucian anggota badan seseorang yang beriman semasa mengerjakan solat adalah sebagai syarat yang menentukan sah atau tidak solat yang dilakukannya. Syarat ini memberi tekanan terhadap orang muslim supaya meletakkan kebersihan dan kesucian adalah sesuatu yang utama dalam kehidupan.

Untuk itu, seseorang yang beriman sentiasa berada dalam kebersihan dan kesucian di mana kebersihan dan kesucian mencerminkan akal yang sihat. Seseorang yang mempunyai akal yang sihat boleh mengeluarkan idea-idea yang bernas dan bermanafaat. Seseorang yang mempunyai idea-idea yang bernas dapat membantu menjana dan membangunkan ummah sehingga menjadi ummah yang beragama, maju, dan kuat.

Allah Maha Besar, Allah Maha Besar
Aku bersaksikan bahawa tiada tuhan melainkan Allah
Aku bersaksikan bahawa nabi Muhamad itu pesuruh Allah
Wahai, marilah mengerjakan sembahyang
Wahai, marilah menuju kejayaan
Allah Maha Besar, Allah Maha Besar
Tiada tuhan melainkan Allah.

Tiada ulasan:

Mahligai Timbul

Mahligai Timbul
Oleh kerana manusia sentiasa inginkan kepuasan maka mereka akan berusaha mencari dan mendapatkan sesuatu yang mendatangkan kepuasan hatinya biar betapa sukar sekalipun.

Meraih Kegembiraan Dari Kepayahan

Meraih Kegembiraan Dari Kepayahan
Penulis sangat minat berkebun! Kesibukan kerja di ibu negara agak melelahkan untuk berulang alik mengusahakan beberapa bidang tanah kebun kepunyaan sendiri. Kepayahan ini akan lebih terasa apabila kita sendiri yang mengalami pekerjaan seperti petani di kampung. Bagaimana sukarnya untuk menjaga dan membesarkan tanaman dari gangguan musuh-musuh tanaman sehingga mencapai peringkat beberapa tahun dan mengeluarkan hasilnya. Namun kesabaran dan keikhlasan ketika bertani akan dianugerahkan hasil peluhnya daripada Allah SWT. Sesungguhnya kita harus bersyukur dan yakin bahawa setiap usaha yang kita lakukan hendaklah disertai dengan doa dan tawakal.

Nikmat Hasil Tani

Nikmat Hasil Tani
Berbudi sebiji kepada tanah, Allah SWT menggandakan tujuh tangkai buah yang mana setiap tangkai mengandungi tujuh lagi tangkai.

Raja Buah

Raja Buah
Kehebatan buah durian mengatasi buah-buahan bermusim yang lain kerana keunikannya seperti kulitnya yang berduri,rasa isinya yang pelbagai, bau yang kuat dan tidak disukai oleh segelintir pelancong barat. Kita akan melihat keceriaan orang kampung apabila musim buah durian gugur. Ketika inilah mereka boleh sedikit pendapatan hasil jualan buah tersebut. Kebiasaan musim ini berlaku tiga (3) kali dalam dua (2) tahun. Musim yang serentak mengakibatkan harga buah ini agak murah dan boleh dinikmati oleh orang ramai namun ada semacam kempen pulak apabila banyak premis terutama hotel-hotel tidak membenarkan buah ini dibawa masuk ke dalam premis mereka tanpa alasan. Kalau buah ini boleh tumbuh di negara barat sudah pasti kehebatan buah ini menjadi popular secara globalisasi. Kita masih tidak dapat menyimpan buah yang masak dengan lebih lama kerana tidak mempunyai atau masih belum mengetahui teknologi berkaitan. Buah ini juga boleh dimakan bersama pulut dan santan kelapa (pulut durian) di mana isi durian diramas dengan pulut kukus bercampur santan kelapa dan sedikit gula pasir. Ia terus segera dimakan begitu saja. Ketika musim yang banyak, buah ini dibuat 'lempuk' iaitu isi durian dimasak bersama gula di dalam kawah atau kuali besar. Ia dikacau sehingga tepu seumpama dodol. Isi durian juga boleh disimpan sebagai 'tempoyak' iaitu isinya diperam bersama garam yang akan bertukar menjadi masam-masam manis tetapi sangat enak dikeluarkan kemudian digaul dengan cabai tumbuk menjadi sambal yang enak dimakan dengan ulam-ulam seperti petai, jering dan sebagainya. Tempoyak juga boleh dimasak bersama ikan air tawar terutama ikan patin yang terkenal itu. Taburannya tumbuh sesuai di negeri-negeri Perak, Pahang dan Kelantan.

erti kemerdekaan yang didatangkan dari Italy

erti kemerdekaan yang didatangkan dari Italy
Sambutan Kemerdekaan ke 50 - jam 10 mlm atas satu jambatan Putrajaya. Ramai anak-anak muda yang lahir setelah lebih 20 tahun merdeka apabila diajukan soalan apakah perasaan dan bagaimana kefahaman mereka menyambut ulang tahun kemerdekaan ini? Apakah erti kemerdekaan itu serupa membebaskan diri dengan bersukaria seumpama datang beramai-ramai berkumpulan atau berpasangan ke pusat-pusat bandar atau taman-taman awam yang mengadakan konsert atau sebarang pertunjukan hiburan? Atau hanya berhimpun di Dataran Merdeka dari awal malam menunggu kalau-kalau ada rempit haram?

laut dan daratan sentiasa bertaut di bawah naungan awan

laut dan daratan sentiasa bertaut di bawah naungan awan
Keindahan ciptaan Allah tiada tandingan. Pulau ini adalah terumbu batu karang besar yang timbul di permukaan laut yang berada pada jarak lebih kurang empat puluh (40) minit dengan penerbangan pesawat keci dari Lapangan Terbang Kota Kinabalu. Pulau yang diwartakan sebagai pulau larangan di bawah keselamatan negara namun orang awam dan pelancong masih boleh melawat dengan membuat permohonan melalui pihak keselamatan negara. Hanya satu-satunya resort yang ada di sini selain pusat research Jabatan Perikanan dan Navy Malaysia . Karangan laut yang bersaiz besar masih terdapat di sini serta menjadi pulau tempat burung layang layang bersarang dan bertelur. Kerajaan Malaysia telah mewartakan sebagai larangan kepada pelancong mengganggu burung-burung ini yang bertelur di atas pasir - Pulau Layang Layang, Sabah