Khamis, Jun 12, 2008

Islam Yang Relevan Hingga Akhir Dunia

Senarai negara yang berpendudukan Islam menguasai separuh muka bumi ini. Umat Islam bukanlah minoriti di dunia ini. Seharusnya, umat Islam yang mencapai bilion jumlahnya dapat menjalani kehidupan dengan baik bersama rakan bukan seagama di mana-mana pelusuk bumi ini. Umat Islam terdiri dari pelbagai bangsa. Islam tidak hanya untuk bangsa Arab sahaja. Namun dunia barat sekarang seolah-olah menghadapi masalah dengan Islam. Diburukkan lagi apabila ada orang Islam sendiri yang mencemburui agamanya dengan menambahkan penentangan dan kecelaruan kesucian agama Islam.

Islam tidak pernah ketinggalan. Ia sentiasa ke hadapan dan relevan sepanjang masa sehingga berakhirnya dunia ini. Hanya mereka yang tidak mengerti menganggap Islam itu jumud dan ketinggalan. Allah SWT melengkapkan Al-Quran serta meredhai Islam sebagai agama yang wajib dianuti seluruh umat manusia termasuk makhluk jin. Al-Quran tidak pernah ketinggalan sebagai rujukan dan panduan, tiada naskhah lain yang dapat menandinginya walau sepotong ayat. Al-Quran menjadi naskhah yang mempunyai pelbagai ilmu yang merangkumi segalanya yang diperlukan oleh manusia.

Menjadi seorang Islam sangatlah mudah di mana dengan melafazkan dua kalimah syahadah serta disaksikan maka seseorang itu telah muslim yang tertakluk dengan peraturan beragama. Islam adalah agama yang mempunyai peraturan dan larangan. Penganutnya tertakluk dengan peraturan-peraturan hidup yang perlu dipatuhi serta larangan-larangan yang juga perlu dijauhi. Islam sangat berbeza dengan agama lain di dunia ini. Adalah salah jika ada orang mengatakan yang Islam itu sama juga dengan agama-agama lain yang mengamalkan kebaikan dan kedamaian. Allah SWT hanya meredhai Islam sahaja sebagai agama di mana penganutnya akan dipertimbangkan segala amalannya semasa hidup di dunia ini. Manakala manusia yang menganuti agama lain tidak mempunyai pertimbangan lagi melainkan pembalasan buruk kesudahannya.

Ibadah dan amalan Islam tidak mempunyai pengantara. Ia dilakukan secara terus antara seorang manusia mukmin dengan Tuhannya iaitu Allah SWT. Umpama seorang mukmin itu berdoa, ia memohon secara terus kepada Tuhannya. Ia boleh dilakukan di mana-mana sahaja tanpa ada had masa. Kekusyukan serta rendah diri ketika mengabdi diri diharapkan mendapat pertimbangan serta keampunan dari Allah SWT.

Allah SWT adalah Tuhan yang menjadi tempat bagi orang beriman mengadu. Segala kesakitan dan ketakutan, resah dan gundah, kekecewaan dan kedukaan, kecelaruan dan kebuntuan malah apasaja tujuannya, akan meredakan serta menjadi penawar dan pengubat jiwa. Keberanian dan semangat akan bangkit dan kembali pulih apabila seseorang beriman itu yakin bahawa Allah SWT sentiasa disampingnya serta mendengar doanya.

Islam tidak akan musnah meskipun ditentang atau diperangi dari pelbagai sudut. Mungkin penganutnya yang tewas dan rebah tersungkur namun sebaliknya pula Islam akan semakin berkembang bercambah di bumi penentangnya. Kita boleh mendalami bagaimana hikmah sejarah perjanjian Hudaibiyah yang berlaku antara Rasulullah SAW dengan pemimpin Quraisy Mekah pada tahun tujuh (7) hijrah. Secara kasarnya kita menganggap betapa Rasulullah SAW diperkecilkan dan tidak diberi pilihan dalam perjanjian itu yang menampakkan kerugian pada pihak Rasulullah SAW. Namun Allah SWT Tuhan Maha Perancang memberikan keuntungan jangka panjang kepada pihak Rasulullah SAW. Hikmahnya, sebahagian isi perjanjian itu yang mengatakan semua orang Islam yang berada dalam kota Mekah (pihak Quraisy) tidak perlu diserahkan kepada pihak Rasulullah SAW berbanding sebaliknya. Kunci kekuatan Islam adalah di mana orang Islam yang kuat imannya pasti tidak tumpas meskipun berada dalam kelompok bukan penganutnya malah dalam jangkamasa panjang ia pula akan menjadi rebakan dahwah terhadap kelompok tersebut.

Tiada ulasan:

Mahligai Timbul

Mahligai Timbul
Oleh kerana manusia sentiasa inginkan kepuasan maka mereka akan berusaha mencari dan mendapatkan sesuatu yang mendatangkan kepuasan hatinya biar betapa sukar sekalipun.

Meraih Kegembiraan Dari Kepayahan

Meraih Kegembiraan Dari Kepayahan
Penulis sangat minat berkebun! Kesibukan kerja di ibu negara agak melelahkan untuk berulang alik mengusahakan beberapa bidang tanah kebun kepunyaan sendiri. Kepayahan ini akan lebih terasa apabila kita sendiri yang mengalami pekerjaan seperti petani di kampung. Bagaimana sukarnya untuk menjaga dan membesarkan tanaman dari gangguan musuh-musuh tanaman sehingga mencapai peringkat beberapa tahun dan mengeluarkan hasilnya. Namun kesabaran dan keikhlasan ketika bertani akan dianugerahkan hasil peluhnya daripada Allah SWT. Sesungguhnya kita harus bersyukur dan yakin bahawa setiap usaha yang kita lakukan hendaklah disertai dengan doa dan tawakal.

Nikmat Hasil Tani

Nikmat Hasil Tani
Berbudi sebiji kepada tanah, Allah SWT menggandakan tujuh tangkai buah yang mana setiap tangkai mengandungi tujuh lagi tangkai.

Raja Buah

Raja Buah
Kehebatan buah durian mengatasi buah-buahan bermusim yang lain kerana keunikannya seperti kulitnya yang berduri,rasa isinya yang pelbagai, bau yang kuat dan tidak disukai oleh segelintir pelancong barat. Kita akan melihat keceriaan orang kampung apabila musim buah durian gugur. Ketika inilah mereka boleh sedikit pendapatan hasil jualan buah tersebut. Kebiasaan musim ini berlaku tiga (3) kali dalam dua (2) tahun. Musim yang serentak mengakibatkan harga buah ini agak murah dan boleh dinikmati oleh orang ramai namun ada semacam kempen pulak apabila banyak premis terutama hotel-hotel tidak membenarkan buah ini dibawa masuk ke dalam premis mereka tanpa alasan. Kalau buah ini boleh tumbuh di negara barat sudah pasti kehebatan buah ini menjadi popular secara globalisasi. Kita masih tidak dapat menyimpan buah yang masak dengan lebih lama kerana tidak mempunyai atau masih belum mengetahui teknologi berkaitan. Buah ini juga boleh dimakan bersama pulut dan santan kelapa (pulut durian) di mana isi durian diramas dengan pulut kukus bercampur santan kelapa dan sedikit gula pasir. Ia terus segera dimakan begitu saja. Ketika musim yang banyak, buah ini dibuat 'lempuk' iaitu isi durian dimasak bersama gula di dalam kawah atau kuali besar. Ia dikacau sehingga tepu seumpama dodol. Isi durian juga boleh disimpan sebagai 'tempoyak' iaitu isinya diperam bersama garam yang akan bertukar menjadi masam-masam manis tetapi sangat enak dikeluarkan kemudian digaul dengan cabai tumbuk menjadi sambal yang enak dimakan dengan ulam-ulam seperti petai, jering dan sebagainya. Tempoyak juga boleh dimasak bersama ikan air tawar terutama ikan patin yang terkenal itu. Taburannya tumbuh sesuai di negeri-negeri Perak, Pahang dan Kelantan.

erti kemerdekaan yang didatangkan dari Italy

erti kemerdekaan yang didatangkan dari Italy
Sambutan Kemerdekaan ke 50 - jam 10 mlm atas satu jambatan Putrajaya. Ramai anak-anak muda yang lahir setelah lebih 20 tahun merdeka apabila diajukan soalan apakah perasaan dan bagaimana kefahaman mereka menyambut ulang tahun kemerdekaan ini? Apakah erti kemerdekaan itu serupa membebaskan diri dengan bersukaria seumpama datang beramai-ramai berkumpulan atau berpasangan ke pusat-pusat bandar atau taman-taman awam yang mengadakan konsert atau sebarang pertunjukan hiburan? Atau hanya berhimpun di Dataran Merdeka dari awal malam menunggu kalau-kalau ada rempit haram?

laut dan daratan sentiasa bertaut di bawah naungan awan

laut dan daratan sentiasa bertaut di bawah naungan awan
Keindahan ciptaan Allah tiada tandingan. Pulau ini adalah terumbu batu karang besar yang timbul di permukaan laut yang berada pada jarak lebih kurang empat puluh (40) minit dengan penerbangan pesawat keci dari Lapangan Terbang Kota Kinabalu. Pulau yang diwartakan sebagai pulau larangan di bawah keselamatan negara namun orang awam dan pelancong masih boleh melawat dengan membuat permohonan melalui pihak keselamatan negara. Hanya satu-satunya resort yang ada di sini selain pusat research Jabatan Perikanan dan Navy Malaysia . Karangan laut yang bersaiz besar masih terdapat di sini serta menjadi pulau tempat burung layang layang bersarang dan bertelur. Kerajaan Malaysia telah mewartakan sebagai larangan kepada pelancong mengganggu burung-burung ini yang bertelur di atas pasir - Pulau Layang Layang, Sabah