Isnin, Mei 05, 2008

Cerita Bukan Berita

Pernahkah anda berfikir bahawa sebarang maklumat dari pembacaan anda terhadap suratkhabar, buku, majalah dan pelbagai sumber pembacaan mempunyai pilihan maklumat yang mempunyai pelbagai bentuk dan tujuannya?

Selama mana kita menjadi seorang pembaca maka kita harus sedar bahawa apa yang dihidangkan kepada kita itu tetap menggambarkan motif dan tujuannya. Seorang wartawan atau penulis berita hanya bergantung atas etika kewartawanan dengan melaporkan atau menulis apa yang dilihat dan dialaminya sendiri ketika sesuatu peristiwa itu berlaku. Atas kefahaman beliau dari pengalaman peristiwa itu maka beliau terjemahkan ke akhbar untuk tatapan pembaca mengikut berapa banyak edarannya. Pembacaan ini akan berkembang menjadi berita yang mungkin panjang kesudahannya. Secara teknikalnya, berlaku peristiwa kemudian beliau berkejar ke sana dan mengambil berita kemudian hantar berita itu ke pejabat kemudian diedit dan disiarkan! Titik.
Sepatutnya!

Namun, kita manusia yang dianugerahkan akal mampu berfikir secara rasional atau sebaliknya malah mampu memanipulasikan kehendak berfikir bagi menawan sesiapa sahaja bagi mempercayai apa yang dikhabarkan. Kebijaksanaan ini akan digunakan oleh seseorang itu bagi kepentingan tertentu untuk mencapai perancangan dan matlamat besarnya. Ketika tahap ini, keadaan berita mungkin sudah tidak seratus peratus lagi keasliannya. Peringkat ini juga keaslian beritanya boleh bertukar menjadi cerita malah dimeriahkan lagi dengan fitnah, tohmahan, dusta, adu domba,hasutan dan sebagainya.

Allah SWT memberi amaran pembalasan neraka kepada mereka yang menyebarkan fitnah dan seumpamanya. Keaslian berita yang menjadi cerita akan melibatkan manusia berada dalam kepalsuan. Manusia akan berfikir dengan tidak betul atau cacat malah membuat keputusan-keputusan yang salah serta mewujudkan keadaan yang gawat dan pembohongan. Jika kepalsuan ini besar, ia juga akan melibatkan ruang yang lebih besar malah boleh menjejaskan keputusan-keputusan sesebuah pemerintahan.

Siapakah sebenarnya yang bercakap benar? Tiada orang yang akan mengiakan pembohongannya. Kebijaksanaan akal yang disalahgunakan oleh seseorang itu akan menyukarkan kita untuk menentukan yang mana benar salahnya. Bukan seperti seorang kanak-kanak yang secara fitrahnya akan bercakap benar dari apa yang dilihat olehnya tanpa ada keraguan kejujurannya. Allah SWT mengangkat Rasul-rasul bagi menyampaikan risalah kebenaran untuk umat manusia agar beriman dan menjalani kehidupan dengan baik serta beribadat kepada-Nya. Allah SWT menjanjikan pembalasan Syurga kepada mereka yang mengumpul pahala dan Allah SWT juga akan membalasnya dengan Neraka jika manusia berbuat dosa.

Risalah Al-Quran yang diturunkan kepada Nabi Muhammad SAW adalah merupakan risalah kebenaran yang mutlak dan tidak dapat dinafikan walaubagaimana bijaksananya manusia hendak menyelewengkannya. Al-Quran yang lengkap telah mendapat janji Allah SWT bahawa kesahihannya terpelihara sampai kiamat. Allah SWT yang menjaganya dan demi Allah, sesiapapun tidak akan menang jika mereka ingin menentang kebenaran ini. Allah SWT membuktikan kepada manusia bahawa Nabi Muhammad SAW itu seorang yang ummi (tidak tahu membaca dan menulis) untuk manusia meyakini bahawa Al-Quran tidak ditulis oleh Nabi sendiri. Diri Rasulullah sendiri adalah sebagai contoh tauladan untuk diikuti oleh umat. Rasulullah SAW tidak melakukan sebarang kesilapan atau pembohongan walau sekecil mana sekalipun. Rasulullah SAW terpelihara dan dibekalkan dengan empat (4) sifat terpuji yang ada dalam diri baginda. Satu daripadanya adalah sifat Siddiq (benar) selain sifat-sifat lain seperti Amanah, Tabliq (menyampaikan) dan Fatanah (bijaksana).

Rasulullah SAW mengajar kita supaya bercakap benar meskipun kebenaran itu pahit. Perkara yang benar mempunyai penyelesaiannya. Ia akan menjadi penamat terhadap sebarang keputusan. Ia akan melahirkan kebaikan dan keadilan untuk semua. Apabila keadilan tertegak, kepuasan pasti terpancar pada sesiapa yang terlibat. Umat akan berada dalam kehidupan murni, saling mempercayai dan tidak perlu bimbang serta ragu dalam menjalani kehidupan di alam yang fana ini.

Tiada ulasan:

Mahligai Timbul

Mahligai Timbul
Oleh kerana manusia sentiasa inginkan kepuasan maka mereka akan berusaha mencari dan mendapatkan sesuatu yang mendatangkan kepuasan hatinya biar betapa sukar sekalipun.

Meraih Kegembiraan Dari Kepayahan

Meraih Kegembiraan Dari Kepayahan
Penulis sangat minat berkebun! Kesibukan kerja di ibu negara agak melelahkan untuk berulang alik mengusahakan beberapa bidang tanah kebun kepunyaan sendiri. Kepayahan ini akan lebih terasa apabila kita sendiri yang mengalami pekerjaan seperti petani di kampung. Bagaimana sukarnya untuk menjaga dan membesarkan tanaman dari gangguan musuh-musuh tanaman sehingga mencapai peringkat beberapa tahun dan mengeluarkan hasilnya. Namun kesabaran dan keikhlasan ketika bertani akan dianugerahkan hasil peluhnya daripada Allah SWT. Sesungguhnya kita harus bersyukur dan yakin bahawa setiap usaha yang kita lakukan hendaklah disertai dengan doa dan tawakal.

Nikmat Hasil Tani

Nikmat Hasil Tani
Berbudi sebiji kepada tanah, Allah SWT menggandakan tujuh tangkai buah yang mana setiap tangkai mengandungi tujuh lagi tangkai.

Raja Buah

Raja Buah
Kehebatan buah durian mengatasi buah-buahan bermusim yang lain kerana keunikannya seperti kulitnya yang berduri,rasa isinya yang pelbagai, bau yang kuat dan tidak disukai oleh segelintir pelancong barat. Kita akan melihat keceriaan orang kampung apabila musim buah durian gugur. Ketika inilah mereka boleh sedikit pendapatan hasil jualan buah tersebut. Kebiasaan musim ini berlaku tiga (3) kali dalam dua (2) tahun. Musim yang serentak mengakibatkan harga buah ini agak murah dan boleh dinikmati oleh orang ramai namun ada semacam kempen pulak apabila banyak premis terutama hotel-hotel tidak membenarkan buah ini dibawa masuk ke dalam premis mereka tanpa alasan. Kalau buah ini boleh tumbuh di negara barat sudah pasti kehebatan buah ini menjadi popular secara globalisasi. Kita masih tidak dapat menyimpan buah yang masak dengan lebih lama kerana tidak mempunyai atau masih belum mengetahui teknologi berkaitan. Buah ini juga boleh dimakan bersama pulut dan santan kelapa (pulut durian) di mana isi durian diramas dengan pulut kukus bercampur santan kelapa dan sedikit gula pasir. Ia terus segera dimakan begitu saja. Ketika musim yang banyak, buah ini dibuat 'lempuk' iaitu isi durian dimasak bersama gula di dalam kawah atau kuali besar. Ia dikacau sehingga tepu seumpama dodol. Isi durian juga boleh disimpan sebagai 'tempoyak' iaitu isinya diperam bersama garam yang akan bertukar menjadi masam-masam manis tetapi sangat enak dikeluarkan kemudian digaul dengan cabai tumbuk menjadi sambal yang enak dimakan dengan ulam-ulam seperti petai, jering dan sebagainya. Tempoyak juga boleh dimasak bersama ikan air tawar terutama ikan patin yang terkenal itu. Taburannya tumbuh sesuai di negeri-negeri Perak, Pahang dan Kelantan.

erti kemerdekaan yang didatangkan dari Italy

erti kemerdekaan yang didatangkan dari Italy
Sambutan Kemerdekaan ke 50 - jam 10 mlm atas satu jambatan Putrajaya. Ramai anak-anak muda yang lahir setelah lebih 20 tahun merdeka apabila diajukan soalan apakah perasaan dan bagaimana kefahaman mereka menyambut ulang tahun kemerdekaan ini? Apakah erti kemerdekaan itu serupa membebaskan diri dengan bersukaria seumpama datang beramai-ramai berkumpulan atau berpasangan ke pusat-pusat bandar atau taman-taman awam yang mengadakan konsert atau sebarang pertunjukan hiburan? Atau hanya berhimpun di Dataran Merdeka dari awal malam menunggu kalau-kalau ada rempit haram?

laut dan daratan sentiasa bertaut di bawah naungan awan

laut dan daratan sentiasa bertaut di bawah naungan awan
Keindahan ciptaan Allah tiada tandingan. Pulau ini adalah terumbu batu karang besar yang timbul di permukaan laut yang berada pada jarak lebih kurang empat puluh (40) minit dengan penerbangan pesawat keci dari Lapangan Terbang Kota Kinabalu. Pulau yang diwartakan sebagai pulau larangan di bawah keselamatan negara namun orang awam dan pelancong masih boleh melawat dengan membuat permohonan melalui pihak keselamatan negara. Hanya satu-satunya resort yang ada di sini selain pusat research Jabatan Perikanan dan Navy Malaysia . Karangan laut yang bersaiz besar masih terdapat di sini serta menjadi pulau tempat burung layang layang bersarang dan bertelur. Kerajaan Malaysia telah mewartakan sebagai larangan kepada pelancong mengganggu burung-burung ini yang bertelur di atas pasir - Pulau Layang Layang, Sabah