Ahad, Mei 11, 2008

Berkelah di Hari IbuHari ini 11 Mei 2008 (Ahad), kebetulan ada sambutan Hari Ibu. Aku mengambil kesempatan cuti rehat hari minggu membawa keluarga termasuk ibu mertua dan keluarga ipar ke Sg Congkak untuk berkelah dan mandi manda. Selepas menunggu anak lelakiku pulang dari aktiviti taekuando di sekolahnya, kami bertolak dengan tiga (3) buah kereta. Kami mengambil jalan kampung melalui Bangi lama terus ke Semenyih dan dari situ kami melalui Dam Semenyih yang luas terbentang airnya. Jalan agak jauh tetapi aku cukup terpesona dengan hutan dan kebun buah-buahan sepanjang perjalanan.

Terasa suatu kedamaian apabila kita melintasi kampung-kampung yang dihuni orang-orang Melayu. Meskipun terdapat semak dan tumbuhan tidak dijaga namun ketenangan dan kedamaian tetap ada. Keadaan yang bersepah dan seolah-olah tidak terurus tetap tidak menjejaskan kedamaian tadi. Kita rasa kesuciannya yang lahir menutupi kesemuanya dengan mewujudkan sesebuah kampung atau desa orang Melayu tetap terpelihara.

Sebuah kampung yang di dalamnya mempunyai penghuni yang ikhlas dan berserah akan terpelihara kehidupannya. Jika di dalamnya wujud masjid atau surau, Allah SWT akan menganugerahkan kedamaian dan kecukupan kepada penghuninya yang tidak lupa kepada-Nya. Hanya kita yang melihat orang kampung hidup dengan dhaif namun mereka masih mampu menghantar senyum kepada kita. Allah SWT membentukkan peribadi mereka ini melalui alam sekeliling. Keindahan dan kesegaran mendatangkan kelapangan fikiran dan dari situ timbul keperibadian yang mulia dan keredhaan.

Apabila kita sudah berusia tua, biasanya kita akan mencari kedamaian begini. Kita akan melihat kepulangan orang tua ke desa-desa setelah sebahagian hidupnya telah dihabiskan di bandar. Sebab itu suasana balik kampung pada hariraya masih berlaku kerana di sana terdapat ibu dan ayah kita samada masih hidup atau hanya kubur sahaja.

Seorang tua yang dipanggil Ibu,
menjengok muka di celah bilah dinding rumahnya,
tiap kali mendengar derum kereta,
'Apakah anakku pulang?'
'akan ku petik pucuk salang dan pucuk kaduk di belakang rumah'
'tak apa ada anak seluang yang aku tangguk petang semalam'
'ia, masih ada di situ mainan cucuku yang rosak tahun dulu'
Sketsa ini berulang,
seolah-olah layar pentas yang dibuka dan tutup,
penontonnya kita...
Di mana pada suatu ketika...
kita akan pulang..
samada ke desa menjengok ibu tua..
atau hanya pusara?


Khas Untuk Mama

Ayah hanya mampu melihat bintang namun tidak Ayah jadikan hadiah untuk Mama!
Ayah hanya mampu memandang ke hadapan namun tidak Ayah tinggalkan Mama di belakang!
Andai kerlipan bintang itu menjadi ukuran, Ayah tiada daya menyinarinya!
Namun Ayah masih di sini, mengutip sisa perjalanan hidup yang Ayah tak pasti bila kesudahannya!
Yang Ayah sedar, Mama sentiasa di sisi hingga kini!
Kebahagiaan Mama mampu merobohkan segala tembok keresahan!
Tidak Ayah....Hari ini untuk ibu!

Tiada ulasan:

Mahligai Timbul

Mahligai Timbul
Oleh kerana manusia sentiasa inginkan kepuasan maka mereka akan berusaha mencari dan mendapatkan sesuatu yang mendatangkan kepuasan hatinya biar betapa sukar sekalipun.

Meraih Kegembiraan Dari Kepayahan

Meraih Kegembiraan Dari Kepayahan
Penulis sangat minat berkebun! Kesibukan kerja di ibu negara agak melelahkan untuk berulang alik mengusahakan beberapa bidang tanah kebun kepunyaan sendiri. Kepayahan ini akan lebih terasa apabila kita sendiri yang mengalami pekerjaan seperti petani di kampung. Bagaimana sukarnya untuk menjaga dan membesarkan tanaman dari gangguan musuh-musuh tanaman sehingga mencapai peringkat beberapa tahun dan mengeluarkan hasilnya. Namun kesabaran dan keikhlasan ketika bertani akan dianugerahkan hasil peluhnya daripada Allah SWT. Sesungguhnya kita harus bersyukur dan yakin bahawa setiap usaha yang kita lakukan hendaklah disertai dengan doa dan tawakal.

Nikmat Hasil Tani

Nikmat Hasil Tani
Berbudi sebiji kepada tanah, Allah SWT menggandakan tujuh tangkai buah yang mana setiap tangkai mengandungi tujuh lagi tangkai.

Raja Buah

Raja Buah
Kehebatan buah durian mengatasi buah-buahan bermusim yang lain kerana keunikannya seperti kulitnya yang berduri,rasa isinya yang pelbagai, bau yang kuat dan tidak disukai oleh segelintir pelancong barat. Kita akan melihat keceriaan orang kampung apabila musim buah durian gugur. Ketika inilah mereka boleh sedikit pendapatan hasil jualan buah tersebut. Kebiasaan musim ini berlaku tiga (3) kali dalam dua (2) tahun. Musim yang serentak mengakibatkan harga buah ini agak murah dan boleh dinikmati oleh orang ramai namun ada semacam kempen pulak apabila banyak premis terutama hotel-hotel tidak membenarkan buah ini dibawa masuk ke dalam premis mereka tanpa alasan. Kalau buah ini boleh tumbuh di negara barat sudah pasti kehebatan buah ini menjadi popular secara globalisasi. Kita masih tidak dapat menyimpan buah yang masak dengan lebih lama kerana tidak mempunyai atau masih belum mengetahui teknologi berkaitan. Buah ini juga boleh dimakan bersama pulut dan santan kelapa (pulut durian) di mana isi durian diramas dengan pulut kukus bercampur santan kelapa dan sedikit gula pasir. Ia terus segera dimakan begitu saja. Ketika musim yang banyak, buah ini dibuat 'lempuk' iaitu isi durian dimasak bersama gula di dalam kawah atau kuali besar. Ia dikacau sehingga tepu seumpama dodol. Isi durian juga boleh disimpan sebagai 'tempoyak' iaitu isinya diperam bersama garam yang akan bertukar menjadi masam-masam manis tetapi sangat enak dikeluarkan kemudian digaul dengan cabai tumbuk menjadi sambal yang enak dimakan dengan ulam-ulam seperti petai, jering dan sebagainya. Tempoyak juga boleh dimasak bersama ikan air tawar terutama ikan patin yang terkenal itu. Taburannya tumbuh sesuai di negeri-negeri Perak, Pahang dan Kelantan.

erti kemerdekaan yang didatangkan dari Italy

erti kemerdekaan yang didatangkan dari Italy
Sambutan Kemerdekaan ke 50 - jam 10 mlm atas satu jambatan Putrajaya. Ramai anak-anak muda yang lahir setelah lebih 20 tahun merdeka apabila diajukan soalan apakah perasaan dan bagaimana kefahaman mereka menyambut ulang tahun kemerdekaan ini? Apakah erti kemerdekaan itu serupa membebaskan diri dengan bersukaria seumpama datang beramai-ramai berkumpulan atau berpasangan ke pusat-pusat bandar atau taman-taman awam yang mengadakan konsert atau sebarang pertunjukan hiburan? Atau hanya berhimpun di Dataran Merdeka dari awal malam menunggu kalau-kalau ada rempit haram?

laut dan daratan sentiasa bertaut di bawah naungan awan

laut dan daratan sentiasa bertaut di bawah naungan awan
Keindahan ciptaan Allah tiada tandingan. Pulau ini adalah terumbu batu karang besar yang timbul di permukaan laut yang berada pada jarak lebih kurang empat puluh (40) minit dengan penerbangan pesawat keci dari Lapangan Terbang Kota Kinabalu. Pulau yang diwartakan sebagai pulau larangan di bawah keselamatan negara namun orang awam dan pelancong masih boleh melawat dengan membuat permohonan melalui pihak keselamatan negara. Hanya satu-satunya resort yang ada di sini selain pusat research Jabatan Perikanan dan Navy Malaysia . Karangan laut yang bersaiz besar masih terdapat di sini serta menjadi pulau tempat burung layang layang bersarang dan bertelur. Kerajaan Malaysia telah mewartakan sebagai larangan kepada pelancong mengganggu burung-burung ini yang bertelur di atas pasir - Pulau Layang Layang, Sabah