Jumaat, Disember 05, 2008

TerimaKasih

Cabaran mengasuh anak-anak sangatlah mencabar!..

Anak-anakku...fasilitator-fasilitator Kem Ibadah surau Al-Makmur.

Azmar, 'Arif, 'Izzat, Khairuzzaman, Huzaifah, Nor Azim, Mardhiah, Nor Athirah, Nurul Sa'adah, Siti Fatimah dan Siti Khodijah.


Kenangan juga suatu penghargaan....!

Ayahanda berterimakasih kepada anak-anak semua.

Ayahanda tidak mampu membayar dengan wang ringgit dan hanya berharap Allah SWT sentiasa menganugerahkan semangat dakwah yang terpuji, kesihatan yang baik, kesabaran yang tinggi, kecerdasan akal, keikhlasan yang mutlak dan redha menerima keadaan kepada anak-anak semua.

Pengorbanan dan komitmen yang anak-anak berikan ketika mengendalikan kem ibadah tersebut sangat dihargai.

Ayahanda menganggapkan anak-anak telah berjaya menyampaikan tujuan dan kehendak kem tersebut diadakan.
Teori dan Praktikal Wudhu...Alhamdulillah, hampir 100% peserta mencapai kesempurnaan.

Teori dan Praktikal Solat...Alhamdulillah, hampir 100% peserta mencapai kesempurnaan.

Perihal bacaan doa dan hafazan...Bercampur-campur tahap pencapaian peserta..itu biasa kerana InsyaAllah, ia akan berubah ke arah pertambahan memantapkan kerohanian.

Konsep kendiri yang diterapkan juga berkesan dalam membentuk cara hidup peserta ke arah lebih baik dan berdikari.

Penyertaan yang sempurna diikhtiraf.

Keinsafan peserta ketika sesi muhasabah mencerminkan keberkesanan program (cuma pada masa hadapan pastikan peserta tidak menghubungi ibubapanya melalui handset supaya mengelakkan ibubapanya panik.)

Keseluruhannya Ayahanda berpuashati atas kesungguhan anak-anak terutama Azmar sebagai Ketua Program yang sering merujuk sebelum bertindak. Perbincangan dan post mortem yang selalu dibuat antara fasilitator sangat bagus bagi mencari kebaikan-kebaikan dan kelemahan-kelemahan. Walaupun penat, kita tidak seharusnya leka dan mengambil mudah perihal sahsiah diri sendiri kerana peserta menganggap anda adalah contoh terbaik.


InsyaAllah. Salam dan selamat bersyiar!.

2 ulasan:

SITI berkata...

salam alaik

terima kasih juga pd pak cik sekeluarga kerana menyediakan tempat tnggal untuk kami fasilitator prempuan dan pesrta2 perempuan..

moga Allah mempermudhkan kerja2 dkwah kita..insyaAllah...ameen

Muhammad Nor Azim B. Nor Azizi berkata...

Salam..
Terima kasih juga diucapkan kpd ayahanda sekeluarga krn memberi peluang utk sy mnjd fasi.

Alhamdulillah..objektif utma utk memberi pendedahan ibadah kpd adik2 trcapai. & alhamdulillah melalui kem ini juga, sy dpt mengetahu secara langsung kelemahan diri yg selama ni tidak disedari.

Insyaallah, segala kelemahan akan diperbaiki agar diri dpt menjadi contoh yg trbaik. =)

Mahligai Timbul

Mahligai Timbul
Oleh kerana manusia sentiasa inginkan kepuasan maka mereka akan berusaha mencari dan mendapatkan sesuatu yang mendatangkan kepuasan hatinya biar betapa sukar sekalipun.

Meraih Kegembiraan Dari Kepayahan

Meraih Kegembiraan Dari Kepayahan
Penulis sangat minat berkebun! Kesibukan kerja di ibu negara agak melelahkan untuk berulang alik mengusahakan beberapa bidang tanah kebun kepunyaan sendiri. Kepayahan ini akan lebih terasa apabila kita sendiri yang mengalami pekerjaan seperti petani di kampung. Bagaimana sukarnya untuk menjaga dan membesarkan tanaman dari gangguan musuh-musuh tanaman sehingga mencapai peringkat beberapa tahun dan mengeluarkan hasilnya. Namun kesabaran dan keikhlasan ketika bertani akan dianugerahkan hasil peluhnya daripada Allah SWT. Sesungguhnya kita harus bersyukur dan yakin bahawa setiap usaha yang kita lakukan hendaklah disertai dengan doa dan tawakal.

Nikmat Hasil Tani

Nikmat Hasil Tani
Berbudi sebiji kepada tanah, Allah SWT menggandakan tujuh tangkai buah yang mana setiap tangkai mengandungi tujuh lagi tangkai.

Raja Buah

Raja Buah
Kehebatan buah durian mengatasi buah-buahan bermusim yang lain kerana keunikannya seperti kulitnya yang berduri,rasa isinya yang pelbagai, bau yang kuat dan tidak disukai oleh segelintir pelancong barat. Kita akan melihat keceriaan orang kampung apabila musim buah durian gugur. Ketika inilah mereka boleh sedikit pendapatan hasil jualan buah tersebut. Kebiasaan musim ini berlaku tiga (3) kali dalam dua (2) tahun. Musim yang serentak mengakibatkan harga buah ini agak murah dan boleh dinikmati oleh orang ramai namun ada semacam kempen pulak apabila banyak premis terutama hotel-hotel tidak membenarkan buah ini dibawa masuk ke dalam premis mereka tanpa alasan. Kalau buah ini boleh tumbuh di negara barat sudah pasti kehebatan buah ini menjadi popular secara globalisasi. Kita masih tidak dapat menyimpan buah yang masak dengan lebih lama kerana tidak mempunyai atau masih belum mengetahui teknologi berkaitan. Buah ini juga boleh dimakan bersama pulut dan santan kelapa (pulut durian) di mana isi durian diramas dengan pulut kukus bercampur santan kelapa dan sedikit gula pasir. Ia terus segera dimakan begitu saja. Ketika musim yang banyak, buah ini dibuat 'lempuk' iaitu isi durian dimasak bersama gula di dalam kawah atau kuali besar. Ia dikacau sehingga tepu seumpama dodol. Isi durian juga boleh disimpan sebagai 'tempoyak' iaitu isinya diperam bersama garam yang akan bertukar menjadi masam-masam manis tetapi sangat enak dikeluarkan kemudian digaul dengan cabai tumbuk menjadi sambal yang enak dimakan dengan ulam-ulam seperti petai, jering dan sebagainya. Tempoyak juga boleh dimasak bersama ikan air tawar terutama ikan patin yang terkenal itu. Taburannya tumbuh sesuai di negeri-negeri Perak, Pahang dan Kelantan.

erti kemerdekaan yang didatangkan dari Italy

erti kemerdekaan yang didatangkan dari Italy
Sambutan Kemerdekaan ke 50 - jam 10 mlm atas satu jambatan Putrajaya. Ramai anak-anak muda yang lahir setelah lebih 20 tahun merdeka apabila diajukan soalan apakah perasaan dan bagaimana kefahaman mereka menyambut ulang tahun kemerdekaan ini? Apakah erti kemerdekaan itu serupa membebaskan diri dengan bersukaria seumpama datang beramai-ramai berkumpulan atau berpasangan ke pusat-pusat bandar atau taman-taman awam yang mengadakan konsert atau sebarang pertunjukan hiburan? Atau hanya berhimpun di Dataran Merdeka dari awal malam menunggu kalau-kalau ada rempit haram?

laut dan daratan sentiasa bertaut di bawah naungan awan

laut dan daratan sentiasa bertaut di bawah naungan awan
Keindahan ciptaan Allah tiada tandingan. Pulau ini adalah terumbu batu karang besar yang timbul di permukaan laut yang berada pada jarak lebih kurang empat puluh (40) minit dengan penerbangan pesawat keci dari Lapangan Terbang Kota Kinabalu. Pulau yang diwartakan sebagai pulau larangan di bawah keselamatan negara namun orang awam dan pelancong masih boleh melawat dengan membuat permohonan melalui pihak keselamatan negara. Hanya satu-satunya resort yang ada di sini selain pusat research Jabatan Perikanan dan Navy Malaysia . Karangan laut yang bersaiz besar masih terdapat di sini serta menjadi pulau tempat burung layang layang bersarang dan bertelur. Kerajaan Malaysia telah mewartakan sebagai larangan kepada pelancong mengganggu burung-burung ini yang bertelur di atas pasir - Pulau Layang Layang, Sabah