Tiap tahun pada 10 Muharam, budaya menyediakan bubur sempena Hari Asyura diadakan di masjid atau surau dalam kawasan kampung dan taman yang ada komuniti Islam yang prihatin terhadap hari tersebut. Penyediaan menu bubur ini sedikit berbeza antara sesuatu negeri.
Penulis hanya ingin mengongsi pengalaman menyediakan menu bubur mengikut menu Tok Guru [asal beliau dari Pattani, Thailand] seorang ulama di negeri sebelah utara Semenanjung yang hidup penghujung tahun 1890an hingga 1993.
Bubur dimasak di dalam kawah [kuali besar]. Guna kayu api [tapi sekarang di taman tempat Penulis tinggal masak pakai gas].
Masa kecil dulu, Penulis paling suka ketika bubur sudah masak iaitu masih panas berada dalam kawah sebelum dituang dalam dulang [talam] untuk dikeraskan...pakcik-pakcik yang mengacau bubur akan memberikan bubur yang masih lembik dan panas dalam daun nenas [pelepah] yang dipotong seperti sudu.
Ada 2 rasa bubur tersebut di mana bubur akan dimasak dalam 2 kawah yang mempunyai rasa yang berbeza iaitu masin dan manis. Bubur yang masin mempunyai isi daging sementara bubur yang rasanya manis tidak dimasukkan tambahan daging tersebut. Penulis tidak berapa gemar yang rasanya masin tetapi jika yang rasanya manis, lebih sedap dimakan ketika sudah sejuk.
Penulis hanya ingin mengongsi pengalaman menyediakan menu bubur mengikut menu Tok Guru [asal beliau dari Pattani, Thailand] seorang ulama di negeri sebelah utara Semenanjung yang hidup penghujung tahun 1890an hingga 1993.
Bubur dimasak di dalam kawah [kuali besar]. Guna kayu api [tapi sekarang di taman tempat Penulis tinggal masak pakai gas].
Masa kecil dulu, Penulis paling suka ketika bubur sudah masak iaitu masih panas berada dalam kawah sebelum dituang dalam dulang [talam] untuk dikeraskan...pakcik-pakcik yang mengacau bubur akan memberikan bubur yang masih lembik dan panas dalam daun nenas [pelepah] yang dipotong seperti sudu.
Ada 2 rasa bubur tersebut di mana bubur akan dimasak dalam 2 kawah yang mempunyai rasa yang berbeza iaitu masin dan manis. Bubur yang masin mempunyai isi daging sementara bubur yang rasanya manis tidak dimasukkan tambahan daging tersebut. Penulis tidak berapa gemar yang rasanya masin tetapi jika yang rasanya manis, lebih sedap dimakan ketika sudah sejuk.
Menu
Bubur Asyura [Tok Guru]
Bahan-bahannya:
1. Beras 1 gantang [lebihkurang 6 kg] - rendam malam & kisar
2. Ubi keledek 3 kg - buang kulit & potong kecil-kecil
3. Kacang hijau 2 kg - rendam malam & rebus berasingan dan simpan satu bekas
4. Kacang tanah 1 kg - ambil saiz kecil & rebus dan simpan satu bekas [buang kulit]
5. Isi jagung 5 tin - lagi baik [jika ada] jagung mentah - rebus dan ambil isinya sahaja.
6. Serai 20 batang - kisar & tapis ambil airnya sahaja
7. Lengkuas muda 500 gm - kisar & tapis ambil airnya sahaja
8. Halia 300 gm - potong kecil-kecil/cincang
9. Bawang merah 500 gm - buang kulit & potong kecil-kecil
10. Jintan manis 50 gm
11. Rempah biji [Ketumbar] 50 gm } bahan 9 hingga 13 - Goreng kemudian kisar jadi halus dan simpan dalam satu bekas.
12. Lada hitam 50 gm
13. Bunga lawang 50 gm
14. Kunyit hidup 100 gm - kisar hancur
15. Daun pandan 10 helai - kisar & tapis ambil airnya sahaja
16. Santan 4 kg [10 biji]
17. Garam - secukup rasa
18. Gula - secukup rasa.
Cara memasaknya:
- Beras dimasukkan dalam kawah yang apinya dalam keadaan sederhana.
- kacau jangan berhenti dalam 1/2 jam dan elakkan menjadi ketul-ketul.
- masukkan air daun pandan - kacau perlahan-lahan.
- masukkan bahan 9-13 - kacau perlahan-lahan.
- apabila beras yang dimasak nampak hampir masak segera masukkan ubi keledek.
- masukkan kacang hijau - kacau perlahan-lahan.
- masukkan kacang tanah - kacau perlahan-lahan.
- masukkan santan sedikit demi sedikit.
- air ditambah mengikut keadaan likatnya [pastikan tidak berketul-ketul].
- masukkan garam mengikut rasa.
- masukkan gula mengikut rasa.
- kacau sehingga kira-kira 2 jam.
- setelah masak, tuangkan dalam talam atau dulang untuk membekukannya.
- setelah hampir keras taburkan tepung beras + udang kering goreng kisar atasnya.
Biarkan ia beku di dalam dulang [talam] kemudian boleh dipotong-potong mengikut kesukaan.
Selamat Mencuba!
Tiada ulasan:
Catat Ulasan